Konačno: Oglasili se Rusi – prvo zvanično saopštenje o uništenju "ponosa ruske Crnomorske flote"

Jedan član posade raketne krstarice Moskva poginuo je pokušavajući da ugasi požar, dok je 27 mornara nestalo u talasima.

Izvor: B92

Petak, 22.04.2022.

21:51

Konačno: Oglasili se Rusi – prvo zvanično saopštenje o uništenju
Ilustracija: Shutterstock/Gregory Gus

To je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Iz ministarstva su saopštili da je preostalih 396 mornara evakuisano.

Ovo je prvo zvanično saopštenje o broju žrtava u nesreći na krstarici Moskva.

Tokom požara 13. aprila, raketna krstarica Moskva je ozbiljno oštećena usled detonacije municije. Pokušaji posade da ugase vatru nisu dali rezultata. Tokom borbe za spasavanje broda, jedan vojnik je poginuo, dok je 27 članova posade nestalo. Preostalih 396 mornara je evakuisano sa krstarice na brodove Crnomorske flote u okolini i transportovano u Sevastopolj.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da pruža svu neophodnu podršku i pomoć porodicama i prijateljima poginulih i nestalih. U noći 14. aprila rusko ministarstvo je izvestilo da je na krstarici Moskva izbio požar, pri čemu je municija eksplodirala.

Ukrajinski zvaničnici i mediji tvrde da je plovilo potopljeno u napadu protivbrodskih raketa "neptun" ukrajinske proizvodnje.

"Moskva" je bila raketna krstarica ruske mornarice i vodeći brod klase Projekat 1164 Atlant. Bila je vodeći brod ruske Crnomorske flote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: