Selaković pred SB UN: "Maligni nacionalizam Prištine prema Srbima"; Podrška Rusije, Kine, Indije i Brazila

Njujork -- U UN u Njujorku počela je sednica Savet bezbednosti na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JASON SZENES
EPA-EFE/JASON SZENES

Srbiju na sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

U izveštaju o radu UNMIK-a za period od septembra 2021. do marta ove godine generalni sekretar UN izrazio je žaljenje što u dijalogu Beograda i Prištine do sada postignut samo "ograničen napredak" i ukazao da dijalog, uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

Gutereš je ohrabrio obe strane da se konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata.

"Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija", istakao je generalni sekretar UN u izveštaju.

Selaković: Maligni nacionalizam Prištine prema Srbima

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je na sednici Saveta bezbednosti UN optužio kosovske vlasti da "manifestuju maligni nacionalizam prema Srbima na Kosovu" i da je njihov "cilj egzodus Srba".

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Selaković je na sednici u Njujorku rekao da se "maligni nacionalizam vlasti u Prištini manifestuje kroz ignorisanje političkih predstavnika Srba u institucijama i donošenje odluka bez njihovog učešća".

"Politički montirane istrage i sudski procesi stvaraju atmosferu potpune nesigurnosti, sa ciljem egzodusa Srba sa Kosova i Metohije", kazao je Selaković.

Naveo je da je situacija na Kosovu "daleko od normalne i stabilne", da su građani srpske nacionalnosti i drugi nealbanci uznemireni i da svaki dan dočekuju sa strepnjom jer nisu sigurni da li će njihova osnovna ljudska prava biti prekršena".

Selaković je rekao da na Kosovu postoje "očigledni problemi" i da je za njihovo rešavanje "neophodno precizno identifikovati uzroke".

"Stvaranje veštačkog balansa i stavljanje znaka jednakosti između dve strane u kriznim situacijama, ne doprinosi postizanju održivog rešenja problema. Ako ne definišemo jasno uzroke problema, oni će postati složeniji", ukazao je Selaković.

Ministar je rekao da želi da "uputi poruku onima koji imaju vlast u rukama i kapacitet da promene situaciju na bolje".

"Ta poruka se tiče potrebe da se uspostavi međuetničko poverenje tako što bi privremene institucije u Prištini poštovale postignute sporazume, primenile ono što je dogovoreno i uskladile delovanje sa međunarodnim standardima vladavine prava i ljudskih prava", kazao je Selaković.

Naveo je da Priština odbijanjem da primeni Briselski sporazum iz 2013. godine "podriva dijalog" sa Beogradom i "ponižava međunarodne faktore, pre svega Evropsku uniju".

"Ovakvim izjavama Priština šalje poruku srpskom narodu da ne računa na ostvarivanje kolektivnih prava, što treba da dovede do nestanka Srba sa Kosova i Metohije", dodao je Selaković.

On je rekao da građani srpske nacionalnosti ove godine prvi put od 1999. nisu mogli da glasaju na Kosovu na izborima koje organizuje Srbija.

Time je vlast u Priština "još jednom potvrdila diskriminatorni karakter", poručivši da je jednostranost princip njenog delovanja, dodao je Selaković.

Selaković je rekao da je strah od neizvesnosti među Srbima i drugim nealbancima izazvan i radom kosovskog pravosuđa: "Ako ste Srbin, možete biti osuđeni na višegodišnju kaznu zatvora na osnovu neproverenih ili kontradiktornih izjava svedoka", naveo je on.

Ministar je kazao da Srbija vidi angažman Unmika kao jedan od ključnih faktora za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu.

Podrška Kine, Indije i Brazila formiranju ZSO

Predstavnik Kine u UN na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na KiM istakao je da međunarodna zajednica treba da zadrži pažnju i angažovanost, kao i da podržava strane da postignu održivo rešenje u ovom procesu, ističući da teritorijalni integritet i suverenitet Srbije treba da budu u potpunosti poštovani.

On je dodao da je neophodno zadržati bezbednost na KiM, ali da je Priština preduzela niz jednostranih akcija što samo vodi jačanju tenzija i ne dovodi do stabilnosti.

Važan princip je zaštititi prava kosovskih Srba i on je ključan za dugoročnu stabilnost , kao i poštovanje i saradnja sa svim etničkim grupama, istakao je kineski predstavnik.

"Radujemo se i očekujemo nastavak dijaloga dve strane pošto je on zastao, a potrebno je sve do sada postignute sporazume ispuniti i uspostaviti ZSO kako bi se uklonila glavna prepreka za postizanje sporazuma", naveo je on.

Kineski ambasador je istakao i podršku UNMIK-u, ukazujući da je ključno njegovo prisustvo pod vođstvom Karoline Zijade i nastavak njegovog mandata.

Ambasador Indije u UN u izlaganju na sednici SB UN podržao je teritorijalni integritet Srbije, kao i dijalog Beograda i Prištine, ističući značaj održavanja sastanaka bez preduslova.

On je ukazao i na značaj uspostavljanja ZSO, kao i da obe strane nađu zajednički teren da postignu rešenje preostalih pitanja.

"Pozdravljam napore uz učešće EU ka nastavku dijaloga i rešenja pitanja nestalih", rekao je predstavnik Indije.

On je ukazao da UNMIK u saradnji sa ostalim međunarodnim akterima treba da nastavi da ohrabruje Prištinu da reši probleme svih zajednica na Kosovu.

UNMIK igra važnu ulogu u promociji ljudskih prava, pa je potrebno da sve strane nastave da u potpunosti sarađuju sa tom misijom, zaključio je indijski ambasador.

Predstavnik Brazila u UN izjavio je da ceni napore UNMIKA, dodajući da njegova zemlja razume da uprkos preostalim izazovima misija postiže neke od glavnih ciljeva.

On je dodao da treba još toga učiniti radi jačanja vladavine prava i posebno radi uspostavljanja ZSO kako je dogovoreno Briselskim sporazumom. Brazilski ambasador je iskazao i

podršku rezoluciji 1244 i dodao da je nastavak direktnih kontakata posebno dobrodošao, s obzirom da političko rešenje još nije postignuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu