Zapad zabrinut zbog vojnih ambicija Pekinga

Kina je u utorak saopštila da je potpisala sveobuhvatni bezbednosni sporazum sa Solomonovim Ostrvima.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2022.

14:30

Zapad zabrinut zbog vojnih ambicija Pekinga
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

U istom trenutku je Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, sve zabrinutiji zbog vojnih ambicija Pekinga na Pacifiku.

Ostrvsku državu u južnom Pacifiku pogodili su nemiri krajem 2021. izazvani nezadovoljstvom dela stanovništva zbog sve većeg uticaja Kine, pri čemu su prodavnice u kineskom vlasništvu zapaljene i vandalizovane u glavnom gradu arhipelaga Honijari.

Na zahtev vlade, Kina je jedan od regionalnih aktera koji je rasporedio mirovne snage na Solomonskim ostrvima.

Peking, koji je tada poslao svoje policijske instruktore da se bore protiv nereda, od tada pokušava da ojača svoju zaštitnu ulogu u arhipelagu dugom 1.500 kilometara.

Nacrt sporazuma koji je šokirao Australiju procurio je prošlog meseca. U njemu se kao mogućnost pominje raspoređivanje policijskih i pomorskih snaga na arhipelagu.

Kanbera i Vašington već dugo dele zabrinutost da bi Kina mogla da izgradi pomorsku bazu u južnom Pacifiku, šireći svoju pomorsku moć izvan svojih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: