Vučić sa američkim senatorima: "Srbija privržena međunarodnom pravu" FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2022.

12:03

Vučić sa američkim senatorima:
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Sastanak je sa senatorima Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i sa senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom.

Vučić je sa njima razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Predsednik Vučić je istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa", rekao je Vučić.

Povodom krize u Ukrajini, Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

Tokom razgovora sa američkim senatorima, Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

"To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije", istakao je predsednik Vučić.

Razgovarajući o situaciji u regionu, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH. On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

S tim u vezi, Vučić je, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu "Otvoreni Balkan" čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.
Ranije danas ambasador SAD Kristofer Hil dočekao je na Aerodromu "Nikola Tesla" senatore Krisa Marfija, Džin Šejhin i Toma Tilisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: