Kini stigao odgovor: Uzalud pretnje, Amerika će još više pomoći

Stigao odgovor na kineske vojne vežbe blizu Tajvana za vreme posete delegacije SAD.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.04.2022.

10:56

Kini stigao odgovor: Uzalud pretnje, Amerika će još više pomoći
EPA/EFE/ RITCHIE B. TONGO

Kineske vojne pretnje Tajvanu samo će povećati podršku ostrvu od strane SAD i drugih saveznika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Tajpeju nakon što je Kina izvela vežbe u bllizini ostrva kada su tamo boravili američki kongresmeni.

Peking je okrivio američku delegaciju, koju je predvodio Robert Menendez, predsednik Odbora za spoljne poslove Senata, za podizanje tenzija "provokativnom" posetom Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, prenosi Rojters.

U jučerašnjem saopštenju tajvansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je „nekooperativnu i besmislenu“ reakciju Kine na posetu američkih kongresmena, prvu ove godine, navodi britanska agencija.

"Pretnja silom od strane totalitarne vlade Komunističke partije Kine samo će dodatno ojačati volju tajvanskog naroda da brani slobodu i demokratiju, a takođe će uvećati podršku demokratskom Tajvanu od SAD i još više demokratskih partnera", navodi se u saopštenju.

Dvostranačka grupa od šest senatora stigla je u dvodnevnu nenajavljenu posetu Tajavanu 14. aprila.

Kina je 15. aprila izvela vojne vežbe oko Tajvana, a kineska vojska poslala je fregate, bombardere i borbene avione u Istočno kinesko more i oblast oko Tajvana, saopštila je istočna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine u trenutku kada su senatori održavali konferenciju za novinare u Tajpeju.

"Ova operacija je odgovor na nedavno često objavljivanje pogrešnih signala od strane Sjedinjenih Država o pitanju Tajvana", navedeno je u saopštenju Pekinga bez pominjanja posete delegacije SAD, prenosi Rojters.

Kinesko ministarstvo odbrane je u odvojenom saopštenju navelo da je poseta SAD bila „namerno provokativna“ i da je "dovela do dalje eskalacije tenzija u Tajvanskom moreuzu".

Tajvan je čest izvor napetosti između Pekinga i Vašingtona, a pominjanje Tajvana kao "države", su neprihvatljivi za Peking, koji odbacuje svaku sugestiju o suverenosti ostrva koje smatra jednom od svojih provincija. SAD nemaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, ali su njegov najvažniji medjunarodni sponzor i dobavljač oružja, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: