Sveto mesto sukoba: Kamenice na policiju; Policija odgovara šok bombama VIDEO

U sukobima koji su izbili rano jutros između izraelske policije i Palestinaca u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu, više desetina ljudi je povređeno.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.04.2022.

08:20

Sveto mesto sukoba: Kamenice na policiju; Policija odgovara šok bombama VIDEO
Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Izraelske snage bezbednosti ušle su pre zore u kompleks džamije Al-Aksa u Jerusalimu, gde se hiljade Palestinaca okupilo na molitvi tokom svetog meseca Ramazana, što je izazvalo sukobe u kojima je po podacima palestinskih zdravstvenih službi i izraelske policije povređeno najmanje 152 Palestinaca i tri policajca.

Izrael je saopštio da su njegove snage ušle u kompleks kako bi uklonile kamenje koje je tu prikupljeno u pripremi za nasilje, a ministarstvo spoljnih poslova preciziralo je da je desetine maskiranih muškaraca sa palestinskim i zastavama Hamasa marširalo do ovog verskog objekta rano jutros i skupljalo kamenje, prenosi AP.

Policija je bila primorana da uđe na lokaciju kako bi rasterala masu i uklonila kamenje, kako bi sprečila dalje nasilje, saopštila je izraelska policija na Tviteru.

Kako se navodi, policija je čekala dok se molitve ne završe i da okupljeni počnu da se razilaze. U saopštenju se navodi da je iz mase počelo bacanje kamenja u pravcu Zapadnog zida, obližnjeg jevrejskog svetog mesta, što ih je primoralo da deluju, a naglašeno je nisu ulazili u samu džamiju. Na video snimcima sa interneta vide se Palestinci kako bacaju kamenje na policiju koja ispaljuje suzavac i šok bombe na okupljene oko džamije, a drugi prikazuju vernike koji su se zabarikadirali unutar same džamije zbog nečega što izgleda kao oblak suzavca, prenosi AP.

Služba za hitne slučajeve Palestinskog Crvenog polumeseca saopštila je da je transportovala 152 osobe u bolnice koji su povređeni gumenim mecima ili šok bombama ili pretučeni pendrecima, a uprava džamije je navela da je jedan od čuvara na tom mestu pogođen gumenim metkom u oko, navodi AP.

Izraelska policija je saopštila da su tri policajca ranjena u "masovnom kamenovanju", a dvojica su evakuisana sa lica mesta zbog daljeg lečenja.

Hamas je danas osudio "brutalne napade" izraelskih snaga na vernike u Al-Aksi, poručio da će Izrael snositi " posledice", a pozvao je sve Palestince da "stanu uz naš narod u Jerusalimu".

Ranije ove nedelje, Hamas i druge militantne grupe u Gazi pozvale su Palestince da ne napuštaju džamiju Al-Aksa tokom vikenda, pošto Palestinci strahuju da Izrael planira da preuzme taj lokalitet ili da ga podeli, navodi AP.

Al-Aksa je treće najsvetije mesto za islamske vernike, a izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Hramovnom gorom i to je već decenijama glavno žarište za izraelsko-palestinsko nasilje, navodi AP.

Očekuje se da će se desetine hiljada Palestinaca okupiti danas u Al-Aksi na molitvi petkom, za vreme Ramazana, najvažnijeg i najsvetijeg meseca u islamskoj veri.

Izraelsko-palestinske tenzije su porasle poslednjih nedelja nakon niza smrtonosnih napada Palestinaca, u kojima je ubijeno 14 osoba u Izraelu.

Izrael je izveo nakon toga više hapšenja i vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo sukobe u kojima je nekoliko Palestinaca ubijeno, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: