Ovo znači totalni rat?

Rusija će smatrati konvoje koji isporučuju oružje iz država NATO Ukrajini kao legitimne mete, upozorio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Izvor: Vostok.rs/RT

Četvrtak, 14.04.2022.

11:20

Ovo znači totalni rat?
EPA/EFE/VALDA KALNINA

Redovni kontakt sa Sjedinjenim Državama je nemoguć za Rusiju, imajući u vidu "neustrašivu podršku Vašingtona militarističkim namerama kijevskog režima i upumpavanje modernog oružja" u zemlju od članica NATO, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, cilj Moskve sada je da bude potpuno jasno za SAD i njihove saveznike da će Rusija koristiti oštre metode kao odgovor na pokušaje da se zaustavi njena vojska u Ukrajini.

"Upozoravamo da se američki i NATO transporti koji prevoze oružje preko ukrajinske teritorije smatraju legitimnim vojnim ciljevima", naglasio je on.

Moskva je zadržala ovu poziciju od prvih dana neprijateljstava u Ukrajini. Ministarstvo odbrane Rusije je ove nedelje izvestilo da je uništilo četiri lansera iz baterije sistema protivvazdušne odbrane S-300 koji je Ukrajini isporučila neimenovana evropska država.

Veruje se da je u pitanju oružje iz Slovačke, koja je prošle nedelje objavila o donaciji baterije PVO sistema S-300 Ukrajini. Slovački premijer Eduard Heger nazvao je rusku tvrdnju "propagandom", navodeći da je Kijev negirao izveštaj.

U intervjuu novinskoj agenciji Tas Rjabkov je dodao da je Vašington defakto odbio da daje jasne odgovore o biološkim laboratorijama u Ukrajini koje finansira Pentagon. Moskva i Kina su saopštile da su zabrinute zato što su laboratorije korišćene za istraživanje biološkog oružja, što su američki zvaničnici demantovali. Nedostatak pravilnog odgovora na legitimna pitanja "potvrđuje da naša zabrinutost ima osnova", rekao je ruski diplomata.

Rjabkov je rekao da su svi razgovori između Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti i nuklearnom odvraćanju zamrznuti. Novi START, poslednji sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja koji obavezuje dve nacije, koji je preživeo od Hladnog rata, ostaće na snazi do februara 2026, rekao je on.

Zvaničnik je dodao da američki pokušaji da nanesu štetu Rusiji ekonomskim sankcijama nisu uspeli da postignu svoj cilj, suprotno „očekivanjima da će se Rusi predati, u šta se Zapad uverio“. Restrikcije nanose štetu i zapadnim zemljama i preduzećima, istakao je on. I dok mogu da uspore razvoj Rusije, dugoročno ga neće zaustaviti, uveravao je Rjabkov.

Vašington je "iritiran našim smirenim fokusom na zadatke stabilizacije ekonomije i obezbeđivanja njenog održivog funkcionisanja u okruženju neviđenog stranog pritiska", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: