"Podržaćemo ulazak Srbije u NATO"

Američki ambasador Kristofer Hil prokomentarisao je hipotetički ulazak Srbije u NATO.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2022.

14:31

Foto: shutterstock/sashk0

Ambasador Hil je 13. aprila učestvovao na konferenciji "Pozicija Srbije u Evroatlantskoj zajednici", koja je održana u onlajn formatu u svečanoj sali Ambasade Bugarske, a u konferenciji su učestvovali i Dragan Šormaz, predsednik Evroatlantskog saveta Srbije, Petko Dojkov, ambasador Bugarske u Srbiji, i Zoran Dragišić.

Ambsador Hil je govorio i o aktuelnom ratu u Ukrajini i o pristupu evropskih zemalja.

"Ja sam veoma svestan naših (SAD) istorijskih odnosa sa Srbijom koje su imale sjajne momente, ali i teške trenutke. Naravno vrlo sam svestan da je trenutak u kojem smo sada sa Srbijom pozitivan i nameravamo da uradimo više zajedno, da gradimo na tom trenutku. Danas smo bliži nego u prošlosti i sigurno je da su konstantna politika Srbije u UN i glasanje kojim kritikuje i iskreno osuđuje povredu nezavisnosti Ukrajine pozicije koje delimo i radujemo se odnosu koji će biti testiran u ovim teškim vremenima, ali kao rezultat tih testiranja postaćemo bliži Srbiji", rekao je Hil.

Američki ambasador se osvrnuo i na bezbednosnu politiku Beograda i naveo da "na kraju to kako Srbija određuje odbranu i bezbednosna pitanja jeste za srpsku vladu i njenog odnosa sa narodom".

"Nije na SAD da kaže Srbiji ili, iskreno, bilo kome kako da organizuje međunarodne interese u budućnosti. Ali jeste u našem interesu da radimo sa Srbijom i ponosni smo na odnose koje smo razvili sa Srbijom u prethodnim godinama i odnos koji nameravamo da imamo. Spremni smo da idemo napred kao što je Srbija spremna da ide napred i da radimo sa vama u duhu međusobnog poštovanja".

Hil smatra da se odnosi sa Rusijom ne mogu vratiti na one koji su bili pre 24. februara.

"Na Srbiji je da odluči"

"Na Srbiji i ljudima u Srbiji jeste da sami odrede bezbednosne i sigurnosne potrebe. Mi smo spremni da podržimo aspiracije Srbije i ona mora da gleda u budućnost i šta bi mogla da postigne za sebe kao NATO članica, ali moram da naglasim to da je na Srbiji da odluči, kada bi to bio izbor, kada bi bila želja, kao što Srbija ima želju da se pridruži EU, gde mi podržavamo Srbiju", rekao je Hil.

Dodao je: "Pridruživanje EU podrazumeva mnoge teške izbore, a ukoliko bi Srbija htela da uđe u NATO, to bi podrazumevalo dosta teških odluka koje bi morala da napravi. SAD bi podržale Srbiju, ali ponovo moram da naglasim, takva odluka je na Srbiji, a ne na nama."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: