Istraga završena, zaključak: Letelica koja je pala u Zagrebu bila naoružana; "Bomba umesto kamere"

Završena je istraga o padu vojne letelice koja je pre više od mesec dana pala na Zagreb.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatski mediji pišu da se saznaje da je letelica bila dorađivana i da je nosila bombu.

"Vojna letelica koja je pala pre više od mesec dana - bila je naoružana. Imala je bombu - ugrađenu umesto kamere. Do tih se saznanja došlo u istrazi", potvrđeno je hrvatskom Dnevniku Nove TV.

Rupa iz koje je izvađena - odavno je zatrpana, a u nju već posađena stabla.

"Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu izdalo je naloge za sprovođenje više vrsta veštačenja. Zatraženo je i mišljenje avio- tehničke struke", izvestili su.

O završnom izveštaju zagrebački tužioci još ne žele. Javnosti će pokazati delove koji su pronađeni i sve ono što je od bombe ostalo. Trebalo bi biti jasnije je li stvarno bila napunjena s 40 kilograma eksploziva, te šta je tačno eksplodiralo. Trebalo bi da to pokaže hemijsko-fizikalni nalaz.

"Može utvrditi tragove eksploziva, ali je razlika između raketnog goriva i eksploziva i morate imati stručnjaka i za to. Zna se šta je eksploziv. Da je ta bomba eksplodirala kao što oni tvrde, ja tvrdim da bi nanela veliku štetu u 50 metarskom krugu, a krater bi bio jako veliki", istakao je stručnjak za avionske nesreće Josip Milošević.

Pročitajte još:

Objavljeni detalji istrage: U dronu palom u Zagrebu bila opasna vrsta bombe; "Došla iz Ukrajine, ali..."

Raniji balistički nalaz nije potvrdio da je bilo tragova eksploziva na fragmentima koje je veštačio nezavisni Centar Ivan Vučetić. Josip Milošević smatra kako će stručnjaci svaki od zaključaka morati i potkrepiti dokazima.

"Onaj ko tvrdi da je bila neka modifikacija mora jako dobro poznavati taj tip letelice i videti i nacrte da bi mogao tvrditi da je nešto izmenjeno", napominje Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu