Kina poslala oružje Srbiji; oglasio se Peking

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine rekao je danas da su vojni avioni iz te zemlje koji su sleteli u Beograd dopremili "redovnu vojnu isporuku Srbiji".

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2022.

13:30

Kina poslala oružje Srbiji; oglasio se Peking
Ilustracija: Shutterstock/FatihYavuz

Džao Liđijan je istakao da se tom isporukom ne cilja nijedna treća strana i da "nema nikakve veze sa trenutnom situacijom", ne iznoseći više detalja, prenosi Asošiejted pres.

Ta američka agencija juče je javila da je Srbija dobila sofisticirani kineski protivavionski raketni sistem u, kako navodi, tajnoj operaciji koja se odigrala tokom vikenda.

Pozivajući se na medije i vojne eksperte, AP navodi da je šest kineskih vojnih transportnih aviona Y-20 sletelo u Beograd u subotu, noseći raketni sistem zemlja–vazduh HQ-22 za srpsku vojsku.

Američka agencija je dodala da eksperti isporuku oružja preko najmanje dve članice NATO, Turske i Bugarske vide kao demonstraciju rastuće kineske moći u svetu.

Kineski raketni sistem se mahom poredi sa američkim sistemom patriot ili ruskim S-300 sistemima, iako ima kraći domet nego S-300.

Srbija će biti prva zemlja u Evropi u posedu kineskih projektila, dodaje se u tekstu AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: