"Donosićemo važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije"

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da Brisel očekuje od Srbije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji ili uvede slične nacionalne mere.

Izvor: B92

Petak, 08.04.2022.

13:50

Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Stano dodaje da će EU donositi važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije.

”Razgovaramo sa Srbijom u okviru pristupnih pregovora, kao i kroz različite kontakte - od eksperata do najvišeg političkog nivoa. Proces je u toku, a naši partneri u Srbiji, kao i drugi, vrlo su svesni koliko je ovo pitanje važno za EU”, kaže Stano.

Na redovnoj konferenciji Evropske komisije za medije u Briselu, Stano je potvrdio da je EU danas uvela peti paket sankcija protiv Rusije i da je Srbija, kao i svi drugi partneri EU, pozvana da se uskladi sa svakim paketom sankcija.

Radi se o ”veoma važnom pitanju onemogućavanja vojne mašinerije Kremlja da nastavi sa brutalnom nelegalnom agresijom protiv Ukrajine”, ocenio je Stano.

On podseća da su lideri EU sa samita u martu pozvali sve zemlje da se usklade sa EU sankcijama i to ”posebno u slučaju kada je ugrožen međunarodni poredak zasnovan na pravilima”.

”To očekujemo od zemalja koje žele članstvo u EU i tvrde da su zasnovane na istim principima i vrednostima kao EU”, kaže Stano.

On podseća na pravila pristupnog procesa o ”postepenom usklađivanju” zemalja kandidata sa celokupnim zakonodavstvom Unije, uključujući i spoljnu i bezbednosnu politiku, i navodi da se procene toga vrše kroz različite kontakte i izveštaje o tome ”gde se zaostaje ili očekuje više napora”.

”EU i zemlje članice će važne odluke za ove zemlje donositi na osnovu njihovih odluka, usklađivanja, i deklaracija o solidarnosti i opredeljenosti da se odbrane vrednosti i principi EU”, zaključuje Stano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: