Vučić o razgovoru sa Putinom: "Želeo je da me obavesti"; "Preti nam 'nuklearni udar' na Srbiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o detaljima razgovora koji je obavio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2022.

21:12

Vučić o razgovoru sa Putinom:
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Rekao da je Putin bio veoma fin i fer., ali je i istakao da ne može da bude potpuno otvoren kao predsednik Republike.

"Pričali smo o svemu, o gasu, nafti, NIS-u. Ja neću da prihvatim da ga nazivaju Hitlerom, da je ludak. On nije ni histeričan ni lud. Vrlo je stabilno, smireno, racionalno govorio u razgovoru sa mnom. Postigli smo značajan deo saglasnosti", rekao je Vučić.

Prema njegovi rečima, Putin je hteo da ga informiše oko dešavanja u Ukrajini, oko dešavanja u Buči.

"Rekao je da sve ide u skladu sa njegovim planovima. Ja sam mu rekao da ne mora da me obaveštava o tome jer smo mi mala zemlja i da moramo da se trudimo da sačuvamo našu zemlju od svega. Rekao mi je 'znaš da je moj odnos prema srpskom narodu poseban' i da on obaveštava i manje zemlje, čak je naveo primer jedne. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije", kazao je Vučić.

Predsednik je dodao da je ponovio zaključke sa Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji".

Govoreći o glasanju Srbije za izbacivanju Rusije iz Saveta za ljudska prava, Vučić kaže da je Srbija bila ucenjena.

"Nama lebdi 'nuklearni udar' na Srbiju, a to su sankcije protiv Srbije", upozorio je on.

Odlučuje se o tome da li ćemo biti izuzeti iz paketa sankcija, rekao je on i podsetio na odluku EU da samo do 15. maja Srbija može da uvozi naftu. Ako se ta odluka ne promeni nafta bi nam bila trostruko skuplja.

"Zbog odluke EU, koja se slučajno odnosi samo na Srbiju, mi do 15. maja možemo da uvozimo naftu a posle ne možemo, zato što je Gasprom vlasnik NIS-a", rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: