Ukrajina = "Veliki Izrael"? Zelenski otkrio kako će zemlja izgledati nakon rata: Neće biti ono što smo želeli

Ukrajina će postati svojevrsni “veliki Izrael”, izjavio je u utorak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Izvor: B92, Blic

Utorak, 05.04.2022.

18:25

Ukrajina =
EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Time je ukazao na to da njegova zemlja namerava da se ugleda na izraelsku bezbednosnu državu nakon ruske specijalne operacije.

"Ukrajina definitivno neće biti ono što smo želeli od početka. To je nemoguće. Apsolutno liberalna, evropska – neće biti takva", rekao je Zelenski.

On se obratio medijima u utorak na brifingu.

"Postaćemo 'veliki Izrael' sa sopstvenim licem. Nećemo biti iznenađeni ako budemo imali predstavnike oružanih snaga ili Nacionalne garde u bioskopima, supermarketima i ljude sa oružjem. Siguran sam da će pitanje bezbednosti biti pitanje broj jedan narednih 10 godina. Siguran sam u to", rekao je on.

Međutim, takve mere ne bi služile za podrivanje ukrajinske demokratije, dodao je on, izjavivši da je "autoritarna država nemoguća u Ukrajini".

"Autoritarna država bi izgubila od Rusije. Ljudi znaju za šta se bore", rekao je on. Takav jezik "nije nov", rekao je za Harec izraelski ambasador u Ukrajini Majkl Brodski, navodeći da je jevrejska država "uvek bila uzor za Ukrajinu, barem u pogledu bezbednosti i samozaštite".

"Izraelci su čitavu svoju istoriju živeli okruženi neprijateljima i Ukrajina će činiti isto", rekao je ukrajinski ambasador Jevgen Kornijčuk za Harec nakon komentara Zelenskog, izjavivši da Kijev ne smatra da može da se osloni na međunarodne bezbednosne garancije, poput onih koje je dobio od Zapada nakon svog nuklearnog razoružanja 1994. godine.

Zelenski, koji je Jevrejin, dugo je pozdravljao Izrael kao model za svoju zemlju, iako je takođe bio kritičan prema odluci izraelske vlade da zadrži relativno neutralnu liniju po pitanju sukoba.

Prošlog decembra, dok je Rusija gomilala trupe na ukrajinskoj granici, Zelenski je eksplicitnije uporedio trenutnu borbu svoje nacije protiv Rusije sa višedecenijskim sukobom Izraela sa arapskim susedima.

Zelenski je bio veoma kritičan prema izraelskom pristupu ratu, a njegov ambasador u Izraelu rekao je novinarima nekoliko dana nakon invazije da predsednik, kao Jevrejin, "ima mnogo veća očekivanja od Izraela nego što Izrael može da ispuni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: