Od 11. aprila rodno neutralna kategorija u pasošu

Amerikancima će počev od 11. aprila biti dozvoljeno da izaberu oznaku "X" za pol u svojim zahtevima za izdavanje pasoša, saopštio je danas Stejt department.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, sashr
Ilustracija: Depositphotos, sashr

Takva objava je došla u trenutku kada Bajdenova administracija obeležava "Dan vidljivosti transrodnih osoba", usred nastojanja pojedinih država da u fokus stave transrodne ljude, prenosi agencija Rojters.

"Počev od 11. aprila, građani SAD će moći da izaberu oznaku X za pol u svojoj prijavi za pasoš SAD, a ova opcija će postati dostupna i za druge oblike dokumentacije sledeće godine", izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Svaki Amerikanac zaslužuje slobodu da bude svoj. Ali previše transrodnih Amerikanaca se i dalje suočava sa sistemskim preprekama, diskriminacijom i aktima nasilja", saopštila je Bela kuća.

Stejt department je u junu prošle godine saopštio da građani SAD mogu da izaberu svoj pol na prijavama bez podnošenja medicinske dokumentacije.

U oktobru prošle godine je izdat prvi americki pasoš sa oznakom roda "X", osmišljen tako da rodno nebinarnim i interseksualnim ljudima da oznaku koja nije ni "muški" ni "ženski" pol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 485 idi na stranu