"Smrdi na Rusiju"

Ruski oligarh Roman Abramovič najverovatnije je otrovan nervnim agensom koji je sličan sarinu ili novičoku, rekao je stručnjak britanskom "Telegrafu".

Izvor: Blic, Jutarnji list

Utorak, 29.03.2022.

08:35

EPA-EFE KERIM OKTEN

Podsetimo, u ponedeljak je odjeknula vest da su Abramovič i još dvojica ukrajinskih pregovarača osetili simptome trovanja u Kijevu, gde su početkom meseca bili na nezvaničnim pregovorima s ruskom delegacijom o zaustavljanju ukrajinskog rata.

Vlasnik fudbalskog kluba Čelzi, kojeg je britanska vlada sankcionisala zbog njegovih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodno je tokom pregovora konzumirao samo čokoladu i vodu, ali svega nekoliko sati kasnije počeo je da se žali na bolove u očima i upaljenu kožu koja mu se na licu gulila, a nakratko je i u potpunosti oslepeo.

Pomenuti simptomi mogu se povezati s trovanjem hemikalijama: porfirinima, bicikličkim materijama ili organofosfatima, piše Jutarnji list.

U međuvremenu je jedan anonimni američki zvaničik rekao Rojtersu da pogoršanje Abramovičeva zdravstvenog stanja nije posledica trovanja, već da su na to uticali "faktori iz okoline".

O kojim se tačno faktorima radi, ostaje nepoznato, ali su novinari "Volstrit žurnala" i istraživačkog portala "Belingket", koji su gotovo istovremeno objavili priču, rekli da su dali uzorke na analizu ekspertima koji su zaključili da je nedvosmisleno reč o trovanju, samo da nije jasno konkretno čime.

Organofosfati su hemikalije koje se inače koriste kao pesticidi, a u nervne agense prenamenjeni su u Drugom svetskom ratu, kad je sarin prvi put i korišćen, piše "Blic".

Deluju tako da ometaju proizvodnju enzima acetilkolinesteraze, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje nervnih stanica. To dovodi do toga da signali ne mogu da se prenose po celom telu, što rezultira sveprisutnim poremećajem i stresom, a ako je doza dovoljno velika, može da uzrokuje i smrt.

"Takvim hemikalijama najverovatnije je otrovan i Abramovič", rekao je "Telegrafu" pukovnik Hamiš de Breton Gordon, bivši zapovednik u NATO.

"Izgleda da je korišćen organofosfat, koji je zapravo nervni agens. To je modus operandi vrlo sličan operacijama GRU-a (Obaveštajna služba Rusije) protiv Aleksandra Litvinjenka i Sergeja Skripalja te operacijama FSB-a (Savezna bezbednosna služba Ruske Federacije) protiv Alekseja Navaljnog. "Smrdi" na Rusiju, ali moraćemo da pričekamo i vidimo da li će se pojaviti ikakav medicinski karton", dodao je.

Gordon napominje kako je Abramovič morao da bude otrovan prilično malom dozom s obzirom na činjenicu da je preživeo, a ostaje nepoznato da li je posle lečen protivotrovom atropinom. Simptomi trovanja organofosfatima uključuju znojenje, gubitak pamćenja, zbunjenost i glavobolju, a sve slično navedenome imao je i Abramovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: