Srbi izašli na ulice – traže izbore; "Kurti, srušio si sve" FOTO

Veliki broj Srba, po prvim procenama njih blizu 10.000, okupili su se u centru Severne MItrovice.

Izvor: B92

Petak, 25.03.2022.

12:43

Srbi izašli na ulice – traže izbore;
FOTO TANJUG/ FOTO TV MOST

Protest je završen, a mirnom šetnjom iskazali su svoje nezadovoljstvo protiv samovolje prištinske vlasti i kršenja njihovih osnovnih prava povodom zabrane glasanja 3. aprila.

Srbi su se prvo okupili na glavnom gradskom trgu u Severnoj Mitrovici, u blizini spomenika Knezu Lazaru.

Nosili su transparente sa porukama protiv nasilja prištinskih vlasti i protiv kršenja prava Srba.
FOTO TANJUG/ FOTO TV MOST
Okupljeni su nosili transparente "Kurti srušio si Briselski sporazum, srušio si sve", "Evropo zaustavi Kurtijevo iživljavanje", "Naša ognjišta i decu čuvamo mirom", "Samo hoćemo naša ljudska prava" i druge.

Rakić: "Ne plašimo se"

FOTO TANJUG/ FOTO TV MOST
Predsednik Srpske liste Goran Rakić, nakon protesta Srba u Severnoj Mitrovici, poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da su Srbi za mir i da ih nisu uplašile specijalne jedinice Rosu koje su stigle u Južnu Mitrovicu.

"Mi smo svoji na svome, niste nas uplašili, ostaćemo uz svoj narod", rekao je Rakić.

Istovremeno on je poslao poruku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojoj je istakao da nisu Srbi ti koji krše Briselski sporazum.

"Tražili ste od nas da ne napuštamo kosovske institucije i da se suuzdržimo. Tu smo da slušamo vas ali, mi ćemo ostati uz svoj narod", rekao je Rakić.

On je kazao i da zaposleni u sudovima nisu jutros otišli na posao u znak solidarnosti sa predsednicom Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljanom Stevanović, koja je juče suspendovana jer je bila 22. marta na sastanku Srba sa predsednikom Vučićem, ocenivši da su time radnici sami sebe suspendovali.

"Istu odluku doneli su i srpski politički predstavnici koji će do daljeg biti samoinicijativno suspendovani sa funkcija u kosovskim institucijama", rekao je Rakić.

Protest u Severnoj Mitrovici završen je u 12.40 časova bez incidenata, nakon čega su se građani mirno razišli. Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić zatražio je na današnjem mirnom protestnom skupu u Gračanici da se prestane sa institucionalnim naseljem prema Srbima što je pre moguće, i da zavlada poštovanje ljudskih prava.

"Svi srpski tužioci i sudije koji rade u kosovskim institucijama nakon odluke o suspenziji predsednice suda Ljiljane Stevanović, jutros su napustili kancelarije sve dok se odluka o suspenziji ne promeni. Takođe, svi politički predstavnici suspenduju svoj rad, sa jasnim zahetvom a to je da se prava srpskog naroda poštuju, da se prestane sa instutucionalnim nasiljem nada nama", kazao je Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: