Ništa od EU sankcija za Dodika: Evropa popustila pred Orbanom?

Odluka kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mera, s obzirom na situaciju u BiH, bila je uslovljena važnom izmenom koju je zahtevala Mađarska.

Izvor: B92

Subota, 19.03.2022.

21:59

Ništa od EU sankcija za Dodika: Evropa popustila pred Orbanom?
Foto: Profimedia

Naime, radi se o tome da je, kao uslov da se usvoji Odluka o produžavanju okvira za uvođenje sankcija, Mađarska zahtevala da se promeni način glasanja za samo uvođenje sankcija.

Umesto dosadašnje većine da bi se uvele sankcije, od sada će za takvu odluku biti potrebna jednoglasna odluka.

Ovo, u kontekstu sankcija za lidera SNSD-a Milorada Dodika znači da, zbog poznatih stavova Mađarske i Hrvatske po ovom pitanju, do njih, barem na nivou čitave EU neće doći.

Kako prenosi Klix.ba, ovo je još jedan u nizu dokaza da spoljna politika EU, barem kada je Bosna i Hercegovina u pitanju i nije na najvišem nivou.

I dalje postoji mogućnost da pojedinačne države uvedu samostalno sankcije Dodiku, što će se verovatno i dogoditi već u aprilu.

Analitičar iz Brisela Tobi Vogel ocenio je da su države članice EU popustile pred Viktorom Orbanom i promenile uslov glasanja za sankcionisanje Dodika.

"Od ponderisane većine (QMV) do jednoglasnosti, što znači da se to nikada neće dogoditi. I onda se EU pita zašto niko ozbiljno ne shvata njenu politiku prema Balkanu", napisao je Vogel na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: