Objavljeni detalji istrage: U dronu palom u Zagrebu bila opasna vrsta bombe; "Došla iz Ukrajine, ali..."

Na sastanku Andreja Plenkovića s opozicijom i pred saborskim Odborom za odbranu otkriveno je i koja je bomba bila u letelici Tu-141 koja je pogodila Zagreb.

Izvor: Veèernji list

Petak, 18.03.2022.

16:22

Objavljeni detalji istrage: U dronu palom u Zagrebu bila opasna vrsta bombe;
EPA/EFE/ ANTONIO BAT

Reč je o OFAB 100/120 avio-bombi, sovjetske proizvodnje, prenosi Večernji.hr.

Namenjena za delovanje na pešadiju i lako oklopljena vozila

Stvorena je za delovanje na lako oklopljena vozila i vojne objekte, kao i na ljudstvo.

Ta avio-bomba efikasna je protiv vojnika na otvorenom terenu i motorizovane pešadije.

Puna je delova i snažnih eksplozivnih sastava na bazi TNT-RDX-a.

U odnosu na municiju opšte namene, dizajn ove bombe omogućuje bolje raspršivanje fragmenata i veliku gustoću fragmentacijske zone unutar smrtonosnog dometa.

"Sigurno je da je letelica došla sa područja Ukrajine"

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je danas da sada sa sigurnošću mogu da tvrde da je bespilotna letelica, koja je nedavno pala na Zagreb, došla s područja Ukrajine, ali da ostaje pitanje dubine prostora odakle je lansirana i "ko je bio u tom trenutku u Ukrajini".

Banožić je to rekao nakon sastanka saborskog Odbora za odbranu i dodao da su preduzete mere da bi se prikupili podaci i da će nakon toga biti jasnija ruta kretanja letilice.

"Za sada imamo rutu od trenutka kada se letilica pojavila na radarskom sistemu Rumunije možemo da tvrdimo da je došla s područja Ukrajine", rekao je Banožić novinarima.

Ministar je rekao da je razgovarano s ministrom odbrane Ukrajine, koji im je dao određena saznanja i tehničku dokumentaciju besposadne letelice tupoljev 141 na kojoj su načinjene određene modifikacije.

U svetlu toga, kazao je, posmatrali su avio-bombu da bi definisali da li je reč o grešci, nameri ili o nekom trećem mogućem scenariju.

"Ti svi podaci su bitni za nas, i isto tako za sve članice NATO-a", kaže Banožić, koji tvrdi da nakon prošlog četvrtka nijedan odbrambeni sistem bilo koje zemlje članice više nije na istom nivou pripremljenosti i uočavanja u radarskom sistemu.

Dodao je da su svi u sistemu dobili jasne informacije.

Banožić je odbacio tvrdnje da su njegove najave objave rezultata istrage "bile brzoplete" budući da je najavio da će biti objavljeno kada istraga bude završena, a u međuvremenu su izašli s nekim materijalnim dokazima iz istrage, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Na pitanje da li se može reći da nije bilo namere da letelica padne na Zagreb, Banožić je odgovorio da će o tome moći da se kaže više kada se uradi analiza podataka iz crne kutije i uporede se sa informacijama radarskog sistema.

Upitan da li je moguće da se nikada ne sazna ko je ispalio letelicu, Banožić je rekao da se to neće dogoditi i da "na slučaju rade istražitelji visokog nivoa znanja i veštine".

Potvrdio je da će se o sistemu protivvazdušne odbrane, razgovarati s Amerikancima i drugima napominjući da se nakon pada letelice "definitivno mora rešavati najhitnije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: