Vučić na TV Prva: Dani će biti samo gori; "Ne pada mi na pamet da Srbija ratuje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji "Prva tema" na TV Prva.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2022.

21:51

Vučić na TV Prva: Dani će biti samo gori;
Printskrin: TV Prva

Na samom početku osvrnuo se na trenutnu situaciju u Ukrajini rekavši da ne bi bilo fer da govori ko je sve tražio da uvedemo sankcije Rusiji.

"Sa austrijskim kancelarom sam razgovarao o drugim temama. Suština je u tome da je Srbija u veoma teškoj poziciji, Nije tu samo politika, već i ekonomija, Tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem i da hoću", izjavio je predsednik i dodao da se drugim problemima uopšte ne bavi.

"Tolika je naša opsednutost time da sačuvamo zemlju. Ova poslednja odluka OEBSA za nas je posebno teška jer se tiče uvoza nafte, ali se ne tiče samo toga. Tiče se i mogućeg uvoza hemikalija koje su nam potrebne za rafinerije", jasan je bio Vučić.
Zajedno sa predsednikom u "Prvoj temi" gostuje i Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku. Ona je na samom početku svog izlaganja navela da se u ove tri nedelje dogodilo više nego u poslednjih 30 godina.

"Mi pristustvujemo razaranju nečeg što je bilo i stvaranju nečeg novog i tu Srbija ne može da ostane izolovana. Nema nikakve dileme da je veliki pritisak i dolazi i sa Istoka i sa Zapada", rekla je ona.
Printskrin: TV Prva
Treći gost večerašnje emisije je pravnik Milan Antonijević.

On je istakao da Srbija može da pošalje mnogo jasnije poruke i da EU sa pravom očekuje usklađivanje naše politike sa EU. "Od Srbije EU to sa pravom traži i EU očekuje sankcije i treba videti koja je mogućnost da tu Srbija zaštiti svoje interese", istakao je on.
Printskrin: TV Prva
Predsednik Srbije u daljem izlaganju osvrnuo se na 2013. godinu.

"O tim noćima mogao bih roman da napišem. Tražili su da albanski policajci budu na severu KiM dvotrećinski i da se saglasimo da Kosovo uđe u UN", rekao je on i naglasio da je gotovo sam doneo drugačiju odluku.

"Tada smo to odbili i tada su krenuli veliki pritisci ali su na kraju prihvatili da Briselski sporazum bude bez obe norme. Tada sam procenio da to možemo da izguramo. Uz sve njihove pretnje bila je to moja racionalna procena da to možemo", naveo je on.

Dodao je i da je danas situacija drugačija.

"Danas su stvari mnogo teže nego tada. Danas, kada govorite o sukobu na prostoru ex YU, mi uvek nađemo krivca u nekom drugom. A ja mislim da je u ratnom sukobu potrebno dvoje. I ja kažem da Milošević nije kriv, ali je njegova obaveza bila da izračuna posledice. Isto bih to rekao i Putinu i Zelenskom. Vaše je da primite tu krivicu na sebe – da budu izdajnici, izgube izbore ali da sačuvaju zemlju".

Upitao je "da li neko u Ukrajini računa da će neko da se umeša, a na kraju će da potpiše isti sporazum koji bi i sada potpisali".

"Samo će zemlja biti mnogo više razrušena. Hoćete li vi prekid rata ili pobedu – to je pitanje za obe strane. Plašim se da svi čekaju pobedu. I ako je tako, ja večeras mogu da vam kažem da će biti samo lošije i da će dani, nedelje i meseci ispred nas biti samo gori", jasan je bio Vučić.

Posebno je naglasio da "smo protiv toga da li volimo Ruse ili Evropljane jer moramo da se bavimo svojim teškoćama".

"To je važnije nego da budemo ideološki na jednoj ili drugoj strani. U poslednjih deset godina Rusi su uvek bili na strani Srbije i dovodite nas do toga da izgubimo jedinog savežnika kog smo imali u Savetu bezbednosti", rekao je on i ponovio da je "Rusija jedina uvek bila uz nas".

"Ne smete takve stvari da zaboravljate".

Na optužbe da je obećao Zapadu da će uvesti sankcije Rusiji nakon izbora, Vučić je odgovorio da je "jedino što je rekao – garantujemo mir što se tiče Srbije".

"Ni na koji način nećemo podržavati secesiju nigde u regionu. Čuvaćemo granice, hoćemo da Srbija ide napred. Imate moju reč, a onda sam dodao da za tako nešto nisam spreman za pružim garancije (uvođenje sankcija Rusiji)".

"Moj je posao da štititm interese naroda".

Naglasio je da ljudi ne razumeju šta se trenutno zbiva i da on ovo nikada nije doživeo.

"Ne znam šta sutra nosi i imamo najtežu situaciju u svetu od 1945. Ovo je dečja igra šta će biti kad padne Marijupolj".

Na njegove reči nadovezala se i Suzana Grubješić rekavši da "ima utisak da mi živim u nekom predratnom dobu".

"Već trećeg dana rata potegnuto je pitanje nuklearnog oružja. Kad Makron kaže da preti glad – svi mu poverujemo, kad to kaže Vučić – mi ne verujemo", rekla je ona i dodala da je ovo "najjači paket sankcija do sad".

Antonijević je pak istakao da "treba pronaći kako formulisati politiku Srbije, kojim kompromisu".

"Teško je predviđati, igra se sa budućnosti Evrope, našeg regiona, Rusije. I Kina oprezno pristupa ovim dešavanjama", rekao je on i dodao da treba izaći pred građane i bliže im objasniti trenutna dešavanja.
Printskrin: TV Prva
Predsednik Vučić prokomentarisao je i izjave Mila Đukanovića o Srbiji i "velikosrpstvu", ali i Bugajskog koji je istakao da "Srbiji treba drugi majdan".

"Važne su dve stvari. Prva je Ne mogu da govorim sve što znam i mislim jer sam i dalje predsednik Srbije, odlazeći. Dve su stvari važne. Prvo, hajde da analiziramo ono što je rekao Bugajski. Je l lepo žive oni ko kojih je bio prvi majdan? Još jedanput biste da ovu zemlju unesrećite...Drugo, zašto su svi to dočekali kao svoju priliku? Zato što pripadaju zapadnom svetu i oni su uvereni u apsolutni poraz njihovih saveznika".

Izjavio je da Kina čeka kongres Komunističke partije na kom se očekuje da Si bude izabran za doživotnog lidera.

"Kina će biti oprezna i neće ići uz američku matricu. Ne verujem da će Si to raditi".

Onda se osvrnuo i na region.

"Zašto se ovo zbiva u regionu? i Đukanović, i Kurti, i Komšić.To što je Komšić izgovorio u Briselu i niko mu odavde nije odgovorio jer ne želimo da ulazimo u sukobe. Nisam reč rekao ni na intervju Mila Đukanovića", naveo je predsednik i dodao da "ne zna ni o čemu bi razgovarao sa njim, jer nemaju ista interesovanja".

"Oni to rade danas jer su sigurni da mogu Srbiji da naštete".

Istakao je da ne postoje vrednosti, principi i moral.

"Problem je što mi moramo da se ponašamo tako da sačuvamo glave ljudima i mi smo stešnjeni između toga da ne postoje moral, vrednosti i principi, a s druge strane da poštujemo pravo jačeg. Treća stvar je kako da preživimo", rekao je on i dodao da ne zna da li ćemo sve izdržati jer se ne zna šta će biti sutra.

Posebno je naglasio da ne bi dozvolio da napadnu Srbiju.

"Nikada to ne bih dozvolio".

Prema njegovim rečima, "Srbija i Ukrajina jedino mogu da kažu da poštuju međunarodno javno pravo.

"Niko drugi to ne može da kaže". "Srbiji se dogodilo i mnogo toga goreg nego što se trenutno dešava Ukrajini. Zato sad treba drugačije da se ponašamo", rekao je Vučić.

Grubejšić je komentarišući sprovođenje međunarodnog javnog prava rekla da je "na našem primeru ono doživelo smrtnu presedu".

Vučić se osvrnuo na pismo koje je dobio iz OEBSA i rekao da je razgovarao sa Ursulom fon der Lajen i Mišelom.

"Možete li da razumete gnev nekog iz Srbije kada čuje da je njima dozvoljeno da trguju sa Rusima sa naftom i gasom ali da Srbiji nije dozvoljeno", upitao je predsednik i dodao da strane službe rade na tome da da prijavljuje let Er Srbije. "On će nam, ako se ovo nastavi, biti veći trošak nego što se na njemu zaradi", naveo je Vučić.

Ponovio je da iako Srbija ima najjaču vojsku u bivšoj Jugoslaviji, ona je neće agresivno koristiti protiv susednih zemalja.

"Mir je od presudnog značaja za Srbiju. Našu zemlju ćemo čuvati i sačuvati. Ne pada mi na pamet da Srbija ratuje, hoću da 15 godina Srbija bude u miru i ekonomski jača", poručio je Vučić.

Za sam kraj, predsednik Srbije je rekao da imamo jednu jedinu zemlju koju volimo njaviše na svetu.

"Naš mali brod je na putu ka EU. Kad oluje krenu da tuku, da ne ostanemo bez broda, posade i porodica posade. Da pokušamo da se borimo i razumemo situaciju u kojoj se nalazimo. Mir je za nas veoma važan", zaključio je predsednik Vučić gostujući u "Prvoj temi" na TV Prva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: