Metju Palmer odlazi

Metju Palmer više nije specijalni američki predstavnik zadužen za reformu Izbornog zakona BiH.

Izvor: Beta, klix.ba

Četvrtak, 17.03.2022.

12:58

Metju Palmer odlazi
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Njegovu ulogu preuzeo je američki ambasador u BiH Majkl Marfi, koji je odmah rekao da izmena Izbornih zakona neće niti po svaku cenu.

"Metju Palmer prelazi na novu poziciju. Biće zamenik šefa Misije u Londonu. Kod nas u diplomatskom svetu to je redovna pojava. To se dešava svakih nekoliko godina", rekao je američki ambasador.

Marfi je kazao da će on od sada zajedno sa predstavnicom EU Angelinom Ajkhorst u narednim danima raditi da se završe pregovori političkih stranaka u BiH u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH.

"Mi smo tu da pomognemo domaćim liderima da postignu kompromise i konsenzuse i da iskoriste ukazanu priliku", kazao je američki ambasador u BiH.

On je istakao da dogovor o izmenama Izbornog zakona "ne znači dogovor po bilo koju cenu".

"To je dogovor s elementima s kojima ste već upoznati, uključujuči deo koji se odnosi na integritet izbornog procesa. Mi smo spremni raditi", poručio je.

Marfi je ocenio da se pojavio "novi geopolitički momenat u Evropi, uključujući Zapadni Balkan, čime je otvorena nova mogućnost za BiH, koja podrazumeva odgovornost domaćih političkih lidera kako bi iskoristili priliku koja im se pružila".

Nije svima išao na ruku

Palmer je svojevremeno optuživan da u procesu pregovora o izmenama Izbornog zakona zagovara interese HDZ-a, što je on kasnije negirao.

Palmer, bivši specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara, je često naglašavao da je izborna reforma ključna, a jake institucije BiH važne za izlazak iz političke krize koja traje mesecima.

Takođe je isticao da oktobarski izbori ne smeju doći u pitanje te da strani medijatori nisu tu da troše tuđe vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: