Islamska država potvrdila smrt lidera i objavila ko je novi vođa FOTO

Takozvana Islamska država zvanično je u četvrtak potvrdila smrt svog lidera Abua Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2022.

23:55

Islamska država potvrdila smrt lidera i objavila ko je novi vođa FOTO
Ilustracija: Depositphotos/ zabelin

Takođe je saopštila da je Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši novi lider te terorističke organizacije.

Kuraiši, religiozni učenjak i vojnik u vojsci bivšeg iračkog vođe Sadama Huseina koji je vodio IS iz senke nešto više od dve godine, umro je u SAD.

Specijalne snage izvršile su raciju na severu Sirije u februaru kada je detonirao bombu koja je ubila njega i članove porodice, saopštila je administracija SAD-a.

Smrt Kuraišija (45) bila je još jedan težak udarac za IS dve godine nakon što je nasilna sunitska muslimanska grupa izgubila dugogodišnjeg vođu Abu Bakra al-Bagdadija u sličnom napadu 2019.

Grupa nije demantovala niti potvrdila da su SAD Narativ i novi portparol IS Abu Umar al Muhadžir rekao je u snimljenom govoru u četvrtak da je poslednja bitka Kuraišija bila u zatvoru Guvajran u severoistočnom sirijskom gradu Hasaki.

Najmanje 200 zatvorenika i militanata, kao i 30 snaga bezbednosti poginulo je u napadu Islamske države na zatvor u januaru u pokušaju da oslobode svoje članove, rekli su zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: