Tajna "nezavisnosti" tzv. Kosova; Šta je radio Vuk Jeremić uoči proglašenja?

Vuk Jeremić, dok je bio šef srpske diplomatije, molio je kosovske Albance da odlože objavljivanje nezavisnosti tzv. Kosova zbog izborne pobede.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2022.

19:16

Tajna
Shutterstock/Milan Adzic

Nekadašnji predsednik samoproglašenog nezavisnog Kosova Fatmir Sejdiju otkrio je tajnu igru tadašnjeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića tokom 2008. godine.

Sejdiju je govorio za KTV o molbi koju je, kako kaže, uputio Jeremić i to nešto pre predsedničkih izbora koji su održani 20. januara, odnosno drugog kruga 3. februara, kada je Boris Tadić odneo tesnu pobedu nad Tomislavom Nikolićem.

Prema rečima bivšeg kosovskog predsednika, državni vrh Srbije je i tada već znao da će se pitanje Kosova okončati samoproglašenom nezavisnošću, ali je Jeremićev zahtev bio da se to drži u tajnosti dok ne prođu izbori.

"Imali smo potpuno različite pozicije u pristupu. Oni su imali deo sa Koštunicom, deo sa Tadićem. Obe strane su bile ubeđene da je pitanje Kosova završeno. Jeremić nam je na sastanku rekao da to ne saopštavamo dok se ne završe izbori i dok Tadić ne postane predsednik - ispričao je Sejdiju.

Priština je, inače, samoproglasila nezavisno Kosovo 17. februara 2008, samo dve nedelje nakon predsedničkih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: