Cure detalji Putinove ponude Zelenskom: "Dve teške opcije"

Pregovori između Rusije i Ukrajine o primirju su ušli u kritičnu fazu, rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik.

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2022.

23:40

Cure detalji Putinove ponude Zelenskom:
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Marienko

Prema rečima novinara Baraka Ravida, stacioniranog u Tel Avivu i inače dobro upućenog u dešavanja u izraelskom državnom vrhu, Izrael ima dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom, zbog čega je u poziciji da bude kvalitetan posrednik.

Zvaničnici koji su direktno upoznati sa razgovorima kažu da su videli "omekšavanje" i Moskve i Kijeva u poslednja 24 sata, navodi Ravid i dodaje da Rusi kažu da sada zahtevaju samo "demilitarizaciju" Donbasa, a ne cele Ukrajine, dok je predsednik Volodimir Zelenski naveo da se "ohladilo" od ideje o ulasku Ukrajine u NATO.

Izraelski zvaničnici se nadaju da su to znakovi da bi mogao biti moguć neki dodatni napredak prema diplomatskom rešenju.

Kao što je poznato, izraelski premijer Naftali Benet je u subotu nenajavljeno posetio Vladimira Putina u Moskvi i od tada je krenuo u pravu diplomatsku ofanzivu, obavljajući nekoliko telefonskih razgovora dnevno sa ključnim akterima, uključujući Putina, Zelenskog, nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

U utorak je imao još jedan razgovor sa Zelenskim o nastojanjima da se postigne primirje, nakon čega je pozvao Putina, kome je preneo poruku ukrajinskog lidera.

Kremlj je saopštio da je Putin preneo Benetu rezultate treće runde razgovora ruske i ukrajinske delegacije održane u ponedeljak u Belorusiji.

Kako se navodi, Benet još uvek nije predstavio nijedan od svojih planova Zelenskom i Putinu, ali da se trenutno ponaša kao neka vrsta kurira između njih dvojice.

Na sastanku sa Putinom, Benet je izneo ideje koje je čuo u razgovorima sa Ukrajinom i predstavnicima drugih zemalja, uključujući Nemačku i Francusku, da bi video reakciju ruskog predsednika i da bi protumačio da li je fleksibilan ili ne u pogledu svojih javnih uslova o prekidu vatre, tvrde zvaničnici iz Izraela.

Benet i njegovi saradnici su potom detaljno obavestili Ukrajinu, administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena, Nemačku i Francusku o sastanku u Kremlju, kao i o telefonskom razgovoru koji je potom imao sa Putinom.

Izraelski zvaničnici tvrde da je Benet nastojao da sa Zelenskim razjasni Putinove stavove, dok je istovremeno Zapadu preneo svoje stvarne stavove u ovom ratu.
Foto: Profimedia
Prema izraelskim zvaničnicima, kako prenosi "Axios", Zelenskom je Putinov predlog teško prihvatiti, ali nije tako ekstreman kako su očekivali. Dodaju da Putinov predlog ne podrazumeva promenu vlasti u Kijevu i omogućava Ukrajini da zadrži svoj suverenitet.

Prema Izraelcima, Zelenski je sada na prekretnici i mora da bira između dve opcije: da prihvati predlog Rusije, što je izuzetno teško, ali da zadrži nezavisnost Ukrajine i zaustavi rat, ili da odbije predlog i rizikuje ozbiljnu eskalaciju ruskog napada, što bi moglo da se završi katastrofom za Zelenskog i za celu Ukrajinu.

Na kraju, izraelski zvaničnici su rekli da ni Izrael ni druge zapadne nacije ne nameravaju da vrše pritisak na Ukrajinu da izabere jednu od ovih opcija. Ali oni izražavaju zabrinutost da bi, ako pregovori ne uspeju, rat mogao da uđe u daleko krvaviju fazu, a Putin bi mogao da povuče svoj predlog i povratak pregovorima bi tada postao nemoguć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: