Šta je pravi razlog zbog kojeg je Putin napao Ukrajinu? Bivši ruski ministar zna odgovor

Bivši ruski ministar spoljnih poslova Andrej Kozirev smatra da je Putin racionalan i da neće započeti nuklearni rat.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2022.

09:23

Šta je pravi razlog zbog kojeg je Putin napao Ukrajinu? Bivši ruski ministar zna odgovor
Shutterstock/Asatur Yesayants

Zašto misli da Putin neće upotrebiti nuklearno oružje protiv Zapada Andrej Kozirev objasnio je u objavi na Tviteru.

Napisao je da je Putin racionalna osoba i da napad na Ukrajinu, iako je užasan, nije iracionalan.

"I to iz tri razloga: Putin veruje da Ukrajinci nisu prava nacija. Ako ukrajinska vlada ne može da bude nezavisna i prikriveno naklonjena Kremlju, kao što je verovatno zaključio, onda će je otvoreno prisiliti na to", napisao je.

"Dok je Kremlj proveo poslednjih 20 godina pokušavajući da modernizuje svoju vojsku, veliki deo novca je ukraden i potrošen na megajahte na Kipru, ali vojni savetnici smatrali su da to ne mogu prijaviti Putinu", smatra Kozirev i dodaje da su ruski čelnici počeli da veruju sopstvenoj propagandi da je Zapad slab i da je američki predsednik Džo Bajden mentalno nesposoban.

"Dakle, po mom mišljenju, Putin je racionalan. S obzirom na to da je racionalan, čvrsto verujem da neće namerno upotrebiti nuklearno oružje protiv Zapada. Kažem namerno, jer se granatiranjem u blizini nuklearne elektrane može nenamerno izazvati nuklearna katastrofa u Ukrajini", smatra Kozirev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: