Lukašenko potpisao – stiže nuklearno oružje

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je odluku o promeni ustava nakon referenduma.

Izvor: B92

Petak, 04.03.2022.

10:31

Lukašenko potpisao – stiže nuklearno oružje
EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Na referendumu u Belorusiji odobren je novi ustav, kojim zemlja odustaje od svog nenuklearnog statusa, u vreme kada je ta bivša sovjetska republika postala polazna tačka za ruske trupe koje napadaju Ukrajinu, objavile su ruske novinske agencije.

Beloruska izborna komisija je objavila da je 65,2 odsto onih koji su izašli glasalo za.

Novi ustav omogućuje nuklearno oružje na beloruskom tlu po prvi put otkako ga se zemlja odrekla nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Zapad je već ranije objavio da neće priznati rezultate referenduma, koji se održava usled sveopšteg obračuna s beloruskom opozicijom i protivnicima Lukašenkovog režima. Prema rečima aktivista za ljudska prava, trenutno je u Belorusiji više od hiljadu političkih zatvorenika.

Referendum je podstakao antiratne proteste u nekoliko gradova. Najmanje 290 osoba je privedeno, rekli su aktivisti za ljudska prava.

Masovni protesti izbili su 2020. nakon spornih izbora za koje opozicija tvrdi da su bili namešteni. Nakon što je Lukašenko pokrenuo nasilnu akciju protiv demonstranata, protesti su uglavnom utihnuli.

U nedelju je, govoreći na biračkom mestu, Lukašenko rekao da bi mogao tražiti od Rusije da vrati nuklearno oružje Belorusiji.

"Ako (Zapad) prebaci nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, na naše granice, onda ću se obratiti Putinu da vrati nuklearno oružje koje sam dao bez ikakvih uslova“, rekao je Lukašenko. Lukašenko je rekao da je danas dva sata razgovarao sa Putinom.

Tema su bili specijalna operacija u Ukrajini i zapadnim sankcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: