"Genocid je mrlja koju SAD nikada neće oprati"

Ministarstvo inostranih poslova Kine je objavilo članak pod naslovom "Istorijske činjenice i stvarni dokazi o genocidu nad Indijancima u SAD-u".

Izvor: Crionline

Petak, 04.03.2022.

10:15

Shutterstock/Giuseppe Amoruso

Članak od 10.000 karaktera detaljno opisuje tragični proces uništenja Indijanaca, od fizičkog do kulturnog, i njime ukazuje kroz činjenice da su SAD počinile brojne zločine kršenja ljudskih prava.

U članku se navodi da statistike pokazuju da je indijsko stanovništvo palo sa 5 miliona 1492. godine na 250.000 početkom 20. veka.

Takođe i kako je populacija Indijanaca naglo opadala.

Naime prisilna asimilacija i kulturni genocid nad Indijancima u SAD-u bili su podjednako gnusni, potpuno su lišili indijanska plemena autonomije i učinili ih ekonomski osiromašenim, prenose kineski mediji.

Kao rezultat toga, američki Indijanci se i dalje suočavaju sa ozbiljnom krizom opstanka i razvoja.

SAD su se dugo vremena često mešale u unutrašnje poslove i stanje ljudskih prava drugih zemalja, ali su pokušavale da prikriju svoja kršenja ljudskih prava, što je naišlo na široke kritike međunarodne zajednice.

Kroz Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija i drugim prilikama, mnoge zemlje su oštro osudile genocid nad Indijancima od strane SAD-a i trenutno kršenje prava Indijaca i pozvale ih da ozbiljno razmisle i isprave svoje greške, ali SAD se ne oglašavaju po tom pitanju.

Bez obzira na to kako se SAD igraju sa dvostrukim standardima u pogledu ljudskih prava, istorijski zapis i mnoštvo činjenica su dokazali da: je "genocid istorijska mrlja koju SAD nikada ne mogu da očiste, a maska 'branioca ljudskih prava' je odavno razotkrivena", prenosi CRI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: