"Dosta smo mi ginuli za neke treće; nisu oni protiv Rusije, nego protiv Srbije"

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da Srbija nema interesa da vodi politiku u skladu sa interesima Zapada i Istoka, nego u skladu sa sopstvenim.

Izvor: RTS

Sreda, 02.03.2022.

09:25

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Onaj ko traži da uvedemo sankcije Rusiji nije protiv Rusije, nego protiv Srbije, smatra Dačić.

"Mi smo sada u situaciji kada se od nas očekuje da se svrstamo na nečiju stranu. Svi polaze od svojih interesa. Logično je da i Srbija polazi od svojih interesa. Mi nemamo interesa da vodimo politiku u skaladu i sa očekivanjima istoka i zapada, nego sa našim interesima. Uvažavam šta govore iz Brisela, ali je naša obaveza da usklađujemo spoljnu politiku sa politikom EU postepeno do ulaska u EU", rekao je Dačić za RTS.

Dačić je upitao kada je to ulazak u EU, da li je to sutra.

"Da li će to oni nama da kažu da ćemo sutra da uđemo u EU da bismo danas mogli da uskladimo našu politiku. Ne, kažu to je za 10, 20 ili 30 godina. Pa dobro, mi ćemo našu spoljnu politiku da uskaldimo za pet, 10 ili 20 godina. S druge strane, hoće li da povuku priznanje Kosova i Metohije? Da li će da prestanu sa narušavanjem teritorijalnog integriteta Srbije, a ne da Srbiju tera da uvede sankcije protiv zemlje koja najviše štiti naše nacionalne i državne interese", upitao je Dačić.

On je istakao da Srbija poštuje princip teritorijalnog integriteta, ali da ga ona nije narušila.

"Poštujemo sve žrtve, Ukrajina je kolateralna šteta. Da li je ikome od tih koji tako licemerno traže od Srbije da se pridruže svemu tome što govore, da li je ikoga od njih pogodilo to kada su pogodili zgradu RTS-a isto kao što ih pogađa to što je pogođen televizijski toranj u Ukrajini. Da li ih pogađaju civilne žrtve dece u Srbiji, bolnice. Pa nije valjda da bolnica u Harkovu sada više boli američke građane nego naše žrtve u Srbiji", upitao je Dačić.

Dačić je naveo da je to "licemerje nedopustivo i neprihvatljivo za Srbiju".

Prema njegovim rečima, onaj koji traži da uvedemo sankcije Rusiji nije protiv Rusije, nego protiv Srbije.

"Oni će sutra da traže da se Kosovo primi u NATO, sutra će da traže da Kosovo uđe u UN. A kome ćemo da se obratimo? Rusiji. Ako im uvedemo sankcije nemamo kome da se obratimo. Vratite nam princip teritorijalnog integriteta, poništite priznanje Kosova, spremni smo da razgovaramo", naveo je Dačić.

Navodi da je Albanija 100 odsto usaglasila stav sa politikom EU, a nisu dobili ni početak pregovora.

"Aleksandar Vučić je pod velikim pritiscima, ali kao što je bilo na sednici Saveta za naconalnu bezbednost, na Vladi, i u našem obraćanju, mi se zalažemo za princip teritorijalnog integriteta, smatramo da nije dobro što je narušen teritorijalni integritet Ukrajine, ali smo i svedoci da isti ti koji sada napadaju Rusiju su narušili naš teritorijalni integritet i bombardovali ovu zemlju. Ne može se agresija protiv Srbije zvati 'Milosrdni anđeo', a ovo zvati brutalnom invazijom Rusije na Ukrajinu. Nešto tu nije u redu sa moralnim principima", smatra Dačić.

"Vodimo politiku u svom interesu"

Dačić napominje da mi nismo "pijuni ni Istoka, ni Zapada".

"Dosta smo mi ginuli za neke treće. Mi treba da vodimo računa o svojim interesima", ističe Dačić.

Ambasadori EU i Kvinte koji nose slogane o teritorijalnom integritetu, oni Srbiji kažu da ne mogu da utiču na Kurtija, dodaje Dačić.

"Kurti je velesila, kakav Putin. Kurti je taj koji može da zabrani Srbima da glasaju na KiM. A Kvinta, NATO i ostali ne mogu da utiču. Dokle ćete da lažete više? To je brutalno licemerje prema Srbiji i tako se ne može niko ponašati. Mi vodimo politiku u svom interesu. Ne možemo da sečemo granu na kojoj sedimo", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da mu je žao što se to dešava u Ukrajini, jer je reč o bratskom narodu.

"Od Srbije se traži da se ekspresno izjasni, da se uvedu sankcije Rusiji. Kada je Hitler ušao u Ukrajinu, SAD nisu objavile rat. Podsetiću, Hitler je u maju napao Sovjetski savez, a SAD su bile neutralne i objavile su rat Hitleru kada je Japan napao Perl Harbor", navodi Dačić.

Nijedna velika sila, ukazuje Dačić, neće dozvoliti da joj, na primer, do zidina Kremlja dođe NATO.

"Mi saosećamo sa svim patnjama. Branimo princip teritorijalnog integriteta, ali moramo da brinemo za naše interese. Ako mislite sada da uvedemo sankcije Rusiji, to znači da će Kosovo biti primljeno u Ujedinjene nacije", kazao je Dačić.

U 12 sati raspisivanje predsedničkih izbora

Ističe da danas u 12 sati raspisuje predsedničke izbore u skladu sa ovlašćenjima.

"Izbori će biti održani 3. aprila. Predaja lista se završava istog dana kada i za parlament. Danas počinju izborne radnje. Ko prikupi potpise RIK je zadužen za dalji tok tog izbornog procesa. U narednih desetak dana se predaju liste kandidata i za predsednika, ali i za parlamentarne i lokalne izbore. Predsednik Republike ima svoj mandat koji mu traje do kraja maja i on je u punom mandatu do izbora. Jedino je Vlada u tehničkom mandatu", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: