"Zapad izgubio kontrolu; svoj gnev istresaju na Rusiju"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da primer Ukrajine pokazuje u šta se pretvara svetski poredak po pravilima SAD i njihovih saveznika.

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2022.

16:28

EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

"Glavni razlog je to što SAD i njihovi saveznici nastavljaju agresivno da nameću takozvani ''svetski poredak zasnovan na pravilima'' ostalim učesnicima međudržavne komunikacije.

U šta se pretvara ovaj "'poredak' za ljudska prava – dobro se vidi na primeru Ukrajine", poručio je ministar Lavrov u svom video-obraćanju na sastanku Saveta UN za ljudska prava, prenosi Sputnjik.

Lavrov je konstatovao da je Zapad, u pokušaju da, kako je naveo, istrese svoj bes na Rusiju, očigledno izgubio kontrolu nad sobom.

"Zapad je očigledno izgubio kontrolu nad sobom u nastojanju da istrese svoj gnev na Rusiju, počeo je da uništava sve institucije i pravila koje je stvorio, uključujući i nepovredivost imovine", istakao je Lavrov.

"Arogantnoj filozofiji Zapada, zasnovanoj na osećaju sopstvene superiornosti, isključivosti i dopuštenosti, mora se stati na kraj", naglasio je ruski ministar.

Takođe je ukazao da zapadne kolege jednostavno ignorišu posledice masovnog granatiranja civilnih objekata Donbasa od ukrajinske vojske.

"Masovne sahrane otkrivene u Donbasu služe kao nepobitan dokaz zločinačkih posledica masovnog granatiranja civilnih objekata Donbasa. Forenzička istraga je utvrdila da su većina poginulih žene i starije osobe. Naše zapadne kolege jednostavno ignorišu brojne činjenice ovih nečuvenih kršenja zakona, osnovno ljudsko pravo – pravo na život", istakao je šef ruske diplomatije, prenosi agencija Tas.

On je poručio da su "naši pokušaji da skrenemo pažnju Savetu za ljudska prava na zločine koji se dešavaju već osam godina naišli su na ravnodušnost".

Govoreći o pregovorima sa Ukrajinom, Lavrov je rekao da Moskva očekuje da će Ukrajina u pregovorima sa Rusijom shvatiti ozbiljnost situacije i potrebu da pokaže nezavisnost.

"Kao što znate, na zahtev Volodimira Aleksandroviča Zelenskog počeli su pregovori između predstavnika Rusije i delegacije Kijeva. Nadam se da je ukrajinska strana svesna ozbiljnosti situacije i svoje odgovornosti, da je svesna da postoji potreba da pokaže nezavisnost i sposobnost za pregovore i da će izbeći ponavljanje istorije sa Minskim sporazumima", zaključio je šef ruske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: