Vučić: Situacija nije naivna; da li da ih podsetim šta su radili Srbiji? VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da situacija po Srbiju, u vezi s krizom u Ukrajini, uopšte nije naivna.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2022.

11:26

Vučić: Situacija nije naivna; da li da ih podsetim šta su radili Srbiji? VIDEO
FOTO Tanjug/MILOS MILIVOJEVIÆ

Upitan da li će Srbija snositi posledice zbog neuvođenja sankcija Rusiji, kao i da prokomentariše tvit Karla Bilta da zbog toga Srbija može da se pozdravi od EU, predsednik Srbije je istakao da je reč o iživljavanju jačih nad slabijima.

"Ne pamtim da je ovako teška situacija bila, da citiram Lauševića, 'Godina prođe, ali dan nikad'. Ostario sam u prethodna tri dana kao u prethodnih 10 godina", rekao je Vučić komentarišući situaciju u Ukrajini i pritisak na Srbiju da uvede sanakcije Rusiji.

Govoreći o zahtevu tzv. Kosova da se hitno primi u NATO, Vučić ističe da nije reč o novoj ideji. "Prvi put sam čuo za to pre par meseci, to nije ideja Albanaca s Kosova, to je ideja njihovih lobista u EU i SAD", rekao je predsednik Srbije.

"Zašto je to njima važno? Pod jedan, time žele da nateraju četiri zemlje EU, koje su članice NATO, da priznaju nezavisnost tzv. Kosova. Ne možete postati članica NATO ako niste država. To je način, ali i izgovor za deo zemalja da to prihvate i kažu moramo jer nemamo drugi izlaz", objasnio je on.

Vučić je kao drugi razlog naveo pokušaj da se naša zemlja stavi pred svršeni čin, jer, kako kaže, tako neko želi da nam kaže "samo ste vi ostali da priznate Kosovo, i nemate izbora".

"Ne mogu trenutno da procenim koliko je realna opasnost, ali nimalo naivna situacija za nas. Ali moja poruka građanima je da koliko god njih prizna Kosovo, i šta god oni radili, za razliku od njih Srbija će se držati međunarodnog javnog prva, Povelje UN, poštovanja teritorijalnog integriteta medjunarodno priznatih zemalja, a to je Srbija, ne nekakvo Kosovo. Ssto znači bez obzira na sve pritiske i ucene, na šta sve neko pomisli, Srbija će čuvati svoj teritorijalni integritet", poručio je on. Odgovarajući na pitanje novinara o naoružavanju Nemačke, Vučić kaže da ne zna tačno da li je ulaganje od 100 milijardi evra koje Nemačka namerava da uloži u vojsku na godišnjem ili petogodišnjem novou, ali ističe da je to izuzetno važno.

"Niko ne može da se poredi s Nemcima po tom pitanju, jer imaju najrazvijeniju vojnu industriju u Evropi i biće najsnažnija armija u Evropi. A na nas viknu kad uložimo par miliona", rekao je Vučić i naglasio da će kada Nemačka postane najjača vojna sila u Evropi, to značiti da se menja sve.

Govoreći o hibridnom ratu protiv Srbije, Vučić je novinarima uputio kontrapitanje: "Zašto mislite da se to ne dešava? Da li stvarno mislite da se svi raduju uspehu Srbije?"

"Hibridni rat se vodi jer se ne raduju uspesima Srbije... Iz dela regiona koji su mislili da su rešili sve, ušli u EU i NATO, zdrobili Srbiju i da je srpska vojska nestala. I sada, odjednom, Srbija dvostruko brže raste od njih i po Bruto društvenom proizvodu, jača i vojska, i zašto to da vole? Njihovo ponašanje je logično", rekao je Vučić u Kragujevcu nakon početka izgradnje pogona jedne nemačke fabrike.

On je rekao da se njemu čini neverovatno što neko, u momentu kada se vodi rat u Ukrajini, nema fokus na tom problemu nego sve koristi za napad na Srbiju. "U bar tri zemlje ne bave se ni sa čim drugim nego Srbijom. A šta mislite, da će da nam čestitaju što imamo bolji Klinički centar nego u Zagrebu i Ljubljani zajedno?", rekao je Vučić.

"Svaka laž protiv Srbije je dozvoljena. Ali ne zaboravite, Srbija je naučila da je gazite. Da li treba da ih podsetim na 24. i 17. šta ste Srbiji radili pre 23 godine i zato smo mi za očuvanje međunarodnog prava i zato ne možemo da podržimo napad na Ukrajinu", zaključio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: