Putinova nova naredba: Sprečiti

Ruskim trupama i obaveštajcima, naređeno je da pokušaju da spreče beg iz Ukrajine bivšeg sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost zemlje Aleksandra Turčinova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

UŽIVO Rusi ušli u Melitopolj bez otpora; Kijev odbio pregovore; "Pet eksplozija za 3-5 minuta"

Navodi se da će mu biti suđeno za ratne zločine i pokretanje rata u Donbasu.

U novembru je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da Turčinova smatra jednim od odgovornih za gubitak Krima, dodajući da je to njegovo mišljenje.

Turčinov, šef partije Evropska solidarnost, bio je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine od februara do juna 2014, a zatim je do 2019. bio sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. U statusu v.d U aprilu 2014. kao šef države naredio je početak antiterorističke operacije u Donbasu.

Turčinov je kasnije izjavio da je, posebno, u martu 2014. naredio ukrajinskoj vojsci da upotrebi oružje na Krimu, ali ga oni nisu poslušali, a takođe je rekao da je namerno naredio bombardovanje aerodroma u Donjecku .

Rusija je 24. februara pokrenula vojnu specijalnu operaciju za zaštitu Donbasa. Predsednik Vladimir Putin je rekao da je to urađeno na zahtev Donjecke i Luganske Narodne Republike. Prema njegovim rečima, svrha operacije je demilitarizacija Ukrajine i trupama je naređeno da eliminišu samo vojnu infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 438 idi na stranu