"Vršiće na Srbiju pritisak, ali nećemo krvaviti ruke"

Ivica Dačić ocenio sinoć, govoreći o krizi u Ukrajini, da ima dovoljno prostora za diplomatiju, ali da je diplomatije sve manje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.02.2022.

07:55

Tanjug/Evan Schneider/United Nations via AP

"Sa analitičke strane posmatrano prostora za diplomatiju je sve manje. Postmatrajući sa pozicije državnika Srbije, moram da kažem da smo svi veoma zabrinuti zbog ove situacije. Svesni smo da imamo probleme u vezi sa teritorijalnim integritetom, te da će se na nas vršiti pritisak da se opredelimo prema nekim merama koje se budu preduzimale", rekao je Dačić za TV Hepi.

Lider SPS je dodao da je moguće da će se, ukoliko dođe do zaoštravanja sankcija, preduzeti određene vojne mere i da će doći do izjašnjavanja pojedinih zemalja u regionu.

"Ono što je važno jeste da Srbija gleda svoje interese, kao i da ne naruši prijateljske odnose sa Rusijom", istakao je Dačić.

On je dodao da, bez obzira na pritiske, srpski narod nikad neće stati na stranu onog ko je neprijatelj ruskom narodu.

„Lako je započeti ratove na tuđim teritorijama, zato ja apelujem na Ruse i Ukrajince da nađu zajednički jezik i da ne dozvole da neko profitira od njihovog sukoba", rekao je Dačić i dodao da Srbija "svakako neće krvaviti ruke u bratoubilackom ratu".

Prema njegovim rečima, zapadni geopolitički ciljevi nisu uvek upereni ka Srbiji. "U ovoj situaciji mislim da ne treba da se istrčavamo i stoga mislim da je izjava predsednika Aleksandra Vučića prava državnička i odmerena", rekao je Dačić.

Predsednik Vučić je sinoć, govoreći o ukrajinskoj krizi, izjavio da bezbednosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan i da će naša udržanost i opredeljenost da zemlju razvijamo, biti od suštinskog značaja za očuvanje mira.

"Srbija je na EU putu, podržava integritet Ukrajine i 85 odsto naše nacije, koja šta god da se desi, biće na strani Rusije. I to su činjenice. Ali, kao predsednik Srbije, imam obavezu da obezbedim mir i sigurnost za gradjane", rekao je, pored ostalog, Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: