Novi korona-presek: Pad broja preminulih

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 4.483 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 55 pacijenata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2022.

15:23

Novi korona-presek: Pad broja preminulih
Foto: Shutterstock/ _Dragan Mujan

Testirano je 17.667 osoba.

Na respiratoru je 136 obolelih od kovida.

Australija otvorila granice za turiste

Strani turisti i ljudi koji putuju zbog posla počeli su danas ponovo da dolaze u Australiju posle dve godine zabrana u zemlji koja je imala neke od najstrožih pandemijskih mera na svetu.

Australija je zatvorila granice za turiste u martu 2020. u nastojanju da smanji lokalno širenje kovida 19, ali od danas su ukinute konačne restrikcije za potpuno vakcinisane putnike.

Prve putnike dočekali su na aerodromu u Sidneju veseli meštani, koji su im mahali sa igračkama u obliku koala i omiljenim australijskim prehrambenim proizvodima uključujući čokoladne kekse tam tam i tegle sa omiljenim namazom.

Savezni ministar za turizam Den Tehan bio je tu da poželi dobrodošlicu prvim putnicima na letu avio-kompanije Kvantas iz Los Anđelesa koji je sleteo u 6.20 po lokalnom vremenu.

"Stelt može da izazove teško oboljenje" – nije slabiji od delte, tvrde naučnici

Virus BA.2, podvarijanta omikrona, poznata i kao stelt, ne samo da se širi brže od svog daljeg rođaka, već može da izazove i teži oblik bolesti i čini se da može da osujeti neka od ključnih oružja koje imamo protiv kovida, ukazuje novo istraživanje.

Novi laboratorijski eksperimenti iz Japana pokazuju da BA.2 možda ima karakteristike koje ga čine jednako sposobnim da izazove ozbiljne bolesti, kao i starije varijante kovida, uključujući deltu.

I poput omikrona, čini se da u velikoj meri izbegava imunitet koji stvaraju vakcine. Dodatna doza vakcine vraća zaštitu, čineći bolest nakon infekcije za oko 74 odsto blažom. BA.2 je takođe otporan na neke tretmane, uključujući sotrovimab, monoklonsko antitelo koje se trenutno koristi protiv omikrona. Nalazi su objavljeni ove nedelje kao preprint studija na bioRxiv, dakle studija još nije prošla recenziju.

“Moglo bi da se radi, iz ljudske perspektive, o gorem virusu od BA.1 i mogao bi brže da se prenosi i izaziva teži oblik bolesti”, kaže dr Danijel Rouds, šef odeljenja za mikrobiologiju na Klivlendskoj klinici u Ohaju. Dr Rouds je pregledao studiju, ali nije bio uključen u istraživanje. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pažljivo prate BA.2, rekla je direktorka dr Rošel Valenski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: