Sudanac ubijen tokom demonstracija u Kartumu

Sudanske snage bezbezbednosti ubile su danas 51- godišnjeg muškarca na izlasku iz bolnice, saopštio je sindikat lekara.

Izvor: B92

Nedelja, 20.02.2022.

21:59

Sudanac ubijen tokom demonstracija u Kartumu
EPA-EFE/STRINGER

Dok su hiljade demonstranata marširali u Kartumu, pacijent koji je pokušao da pobegne iz bolnice u kojoj je ispaljen suzavac pogođen je metkom u grudi, naveo je sindikat.

Bezbednosne snage su, u pokušaju da razbiju demonstracije, ispalile suzavac i koristile vodene topove, dok u prvoj zvaničnoj poseti Sudanu od vojnog udara boravi ekspert UN za ljudska prava, Senegalac Adam Dieng. On se danas sastao sa stalnim izaslanikom UN-a u Kartumu, Volkerom Pertesom, a razgovaraće i sa pojedinim liderima i predstavnicima civilnog društva u pokušaju da se rasvetli nasilje.

Sudanske vlasti su odbile posetu Dienga u januaru, a kritikovala ih je međunarodna zajednica zbog krvave represije i hapšenja.

Više od stotinu organizatora protesta, demonstranata ili političara je iza rešetaka, a nekoliko njih je nedavno stupilo u štrajk glađu zbog "zlostavljanja" koje, kako kažu, trpe u pritvoru.

Nemiri u Sudanu počeli su 25. oktobra 2021. godine kada je sudanska vojska smenila prelaznu vladu premijera Abdale Hamdoka i proglasila vanredno stanje.

Prema podacima sindikata lekara od tada ubijen najmanje 81 demonstrant u protestima protiv vojske.

Hamdok je vraćen na vlast 21. novembra prema sporazumu s Abdelom Fatahom al-Burhanom, komandantom sudanske vojske, koji su pozdravile regionalne i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije.

Sporazum nisu prihvatile sudanske političke i građanske snage smatrajući ga pokušajem legitimizacije puča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: