Kompanija Erikson finansirala ISIL?

U švedskoj telekomunikacijskoj kompaniji Erikson on ne isključuju mogućnost da je njihovim novcem finansirana tzv. Islamska država (ISIL) u Iraku.

Izvor: klix.ba

Petak, 18.02.2022.

10:04

Kompanija Erikson finansirala ISIL?
EPA-EFE/PONTUS LUNDAHL

Ovo je izjavio Eriksonov izvršni direktor Borje Ekholm koji je naglasio da je internom istragom u kompaniji iz februara 2019. utvrđeno da su se u Iraku od 2011. do 2019. desila teška kršenja pravila.

U ovoj kompaniji tvrde da nisu mogli identifikovati one koji su, kako je navedeno, direktno finansirali ISIL.

Za sada su identifikovana plaćanja posrednicima i korišćenje alternativnih transportnih trasa kako bi se izbegla carina Iraka. To se desilo u vreme kada su teroristi kontrolisali trase za transport.

Navedenu izjavu Eriksonovog izvršnog direktora za lokalne medije je preneo uticajni američki poslovni medij Blumberg. To je za posledicu imalo da se vrednost deonica švedskog giganta tokom jučerašnjeg dana smanji za 14 odsto.

Sjedinjene Američke Države su nedavno kaznile ovu kompaniju sa milijardu dolara zato što je davala mito za zaključivanje ugovora u pet država - Kini, Vijetnamu, Indoneziji, Kuvajtu i Džibutiju.

Ekholm je najavio da će interna istraga biti ponovo pokrenuta i da će biti sprovedena što pre. S obzirom na to kakve su bile posljedice ISIL-ovog delovanja, onda nije iznenađujuće što su se poslednji navodi odrazili na vrednost Eriksonovih deonica.

Kompanija je imala korist od američkog pritiska na kineski Huavej, koji mu je velika konkurencija. O kolikoj koristi je reč govori podatak da je u posldnjoj četvrtini prošle godine Eriksonova prodaja u severnoj Americi porasla za 17 odsto, u odnosu na isti period 2020 godine.

Time je kompenzirao gubitak od 800 miliona dolara u Kini, a gubitak je uzrokovan kineskom reakcijom na sankcije Huaveju, koji pravi i tehnologiju za 5G mrežu.

Erikson i Nokia su jedini evropski proizvođači tehnologije za 5G mrežu. Do sada je Eriksonova pozicija u Sjedinjenim Američkim Državama delovala stabilno. Ali, sve je više ugrožavaju Samsung i Amazon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: