Austrija ukida sve mere – ne važi za Beč

Beč -- Sve mere uvedene zbog pandemije koronavirusa u Austriji biće ukinute 5. marta, saopštili su austrijski zvaničnici.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ CHRISTIAN BRUNA
EPA/EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Na snazi će ostati samo mera nošenja maski na određenim mestima, javljaju austrijski mediji.

Kako je ranije najavljeno, vlada zajedno sa guvernernima pokrajina treba da donese odluku o daljem popuštanju mera, uz obrazloženje da je situacija u bolnicama, i pored velikog broja novozaraženih, stabilna. Učesnici sastanka žele danas da proglase 5. mart za "dan slobode", po uzoru na Veliku Britaniju.

Inače, prema ranijoj odluci vlade, 19. februara uslediće dalje popuštanje mera. Tako će se u ugostiteljstvu, hoteljerstvu i za manifestacije preći sa 2G na 3G pravilo, čime nevakcinisani, uz negativan test, ponovo dobijaju pristup kafićima, restoranima, hotelima, koncertima, utakmicama.

Isto tako od 5. marta biće moguće privatne i javne proslave, koncerti, sajmovi i drugi skupovi bez ograničenja broja prisutnih.

Ukida se i karantin za inficirane bez simptoma, a jedino što će ostati jeste obaveza nošenja maski na određenim mestima, kao što su javni prevoz i supermarketi.

Razmatra se i privremeno obustavljanje obavezne vakcinacije, koja je uvedena pre desetak dana.

Ukidaju mere uz rekord novozaraženih

EPA/EFE/TVALEX HALADA
EPA/EFE/TVALEX HALADA

U Austriji, na dan kada se donosi odluka o ukidanju svih epidemioloških mera početkom marta, registrovan je novi rekordan broj novozaraženih koronavirusom.

U protekla 24 sata zabeleženo je 38.256 novih infekcija, a sa 44 preminulih dostignut je crni rekorda broja umrlih od kovida u jednom danu.

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata ostao je gotovo nepromenjen sa 2.232 i 201 na intenzivnoj nezi.

Učesnici sastanka žele danas da proglase 5. mart za "dan slobode", po uzoru na Veliku Britaniju.

Rekorderi u testiranju

Od besplatnog testiranja u Austriji profitiraju velike laboratorije, a troškovi testiranja znatno su prevazišli troškove nabavke vakcina, zbog čega su sve glasniji zahtevi za njihovo ukidanje.

Do sada je urađeno više od 286 miliona korona testova, a dato je 17,9 miliona doza vakcina protiv kovida 19.

Sa pola miliona PCR testova dnevno, Austrija je postala "svetski prvak u testiranju", ali to testiranje skupo košta poreske obveznike u zemlji, mnogo skuplje od vakcinisanja.

Poslanički upit stranke NEOS pokazao je da je samo Ministarstvo zdravlja prošle godine imalo troškove od 1,7 milijardi evra za testiranje.

Za tekuću godinu se računa da će troškovi biti 1,3 milijarde evra.

U tim brojevima nisu uračunati testovi u školama.

Poređenja radi, troškovi vakcinacije su prošle godine iznosili 0,47 milijardi evra, a za ovu godinu procenjuje se da će dostići 0,75 milijardi evra.

Ministarstvo finansija za prošlu i pretprošlu godinu izdvojilo je 2,6 milijardi evra za testove.

Poređenja radi, nabavka vakcina u istom periodu koštala je oko 340 miliona evra.

Od početka pandemije sprovedeno je oko 97 miliona PCR i oko 189 miliona antigenskih testova, što je ukupno 286 miliona testova, ili 32 testa po stanovniku Austrije.

Velike laboratorije, kakva je "Lajfbrejn", imaju veliku korist od strategije širokog testiranja.

U Beču "Lajfbrejn", prema rečima šefa te laboratorije Mihaela Havela, naplaćuje oko šest evra po PCR testu putem grgotanja, a pošto se radi dnevno 400.000 testova, to je dnevni obrt od 2,4 miliona evra.

Preduzeća koja sprovode testiranje svojih zaposlenih dobijaju od države paušalnu svotu od 10 evra po sprovedenom i zavedenom antigenskom ili PCR testu.

Apoteke za sprovedeni test dobijaju 25 evra.

Kritičari besplatnog testiranja smatraju da to nije potrebno kada postoji obavezna vakcinacija, a i da strategija testiranja nije doprinela rastu vakcinacije.

Ne važi za Beč

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig najavio je danas, nakon što je austrijska vlada saopštila da dalje popušta epidemiološke mere, da će ta pokrajina nastaviti sa uzdržannijim "epidemiološkim kursom".

"Ulazimo u novu fazu pandemije, ali to nije razlog da budemo nemarni. I danas imamo veoma veliki broj novozaraženih. Primetili smo u Beču da je po završetku semestarskog raspusta ponovo došlo do skoka novozaraženih. To će druge pokrajine, u kojima je raspust u tokunili tek predstoji, tek primetiti. Zato je potrebna dalja obazrivost", ukazao je Ludvig na pres konferenciji.

Dok je austrijska vlada danas najavila da će se od 19. februara u gastronimiji i hoteljerstvu, ali i drugim oblastima, preći sa "2G" na "3G" pravilo, u Beču će, u gastronomiji, istakao je Ludvig, ostati "2G" pravilo.

"Tamo gde ne može da se nosi maska, ostavićemo 2G pravilo, a to je slučaj u gastronomiji", podvukao je on. To znači da nevakcinisani i dalje neće moći u bečke kafiće, rastorane … Ludvig je rekao i da će Beč, kao što je odlučila austrijska vlada, od 5. marta otvoriti noćnu gastronomiju, ali za razliku od ostatka zemlje uz "2G" ili "2G plus" pravilo. "Nadamo se da će mart doneti dalje poboljšanje situacije, pa će ove mere moći da se ukinu", naglasio je on.

Ukazao je da Beč ostaje pri svojoj strategiji širokog besplatnog testiranja građana, jer se time otkrivaju zaraženi i sprečava širenje korone. "Uticaćemo na austrijsku vladu da se besplatni testovi zadrže", najavio je on.

Međutim, prethodno je austrijski kancelar Karl Nehamer najavio dalje popuštanje mera od 19.februara, i gotovo potpuno ukidanje od 5. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 438 idi na stranu