U Severnoj Koreji obeležen rođendan Kim Džong Ila; ove godine bez parade

Severna Koreja obeležila je 80. godišnjicu rođena bivšeg vođe Kim Džong Ila.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/EFE/ KCNA
EPA/EFE/ KCNA

Pročitajte još:

Serija zemljotresa zatresla severnokorejski nuklearni poligon

Severna Koreja i mediji: Zašto volimo lude priče o jednoj od najzatvorenijih zemalja sveta

Ove godine proslavljena je bez raketa i vojne parade, već velikim okupljanjem na otvorenom na niskim temperaturama, javila je danas državna agencija.

Njegov sin, sadašnji severnokorejski vođa Kim Džong Un proslavio je Dan svetle zvezde, koji obeležava godišnjicu rođena njegovog oca, u snegom pokrivenom Samidžijonu, blizu planine Paektu, gde je prema zvaničnoj istoriji 16. februara 1942. godine rođen Kim Džong Il.

Slike severnokorejskih medija pokazale su veliki broj ljudi okupljenih ispred statue Kim Džong Ila da "proslave veliki praznik nacije", prenela je zvanična novinska agencija KCNA.

Masa je počela jako da aplaudira kada se pojavio vođa Kim Džong Un, koji je prisustvovao sastanku u okrugu Samdijon, koji je "sveta zemlja revolucije".

Kim Džong Un je finansirao velike razvojne projekte u tom regionu poslednjih godina, sa projektima za stambene zgrade, hotele i ski centre.

Severnokrejski kalendar pun je godišnjica vezanih za zvaničnu istoriju zemlje i prvu dvojicu njenih vođa Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, dede i oca sadašnjeg vođe Kim Džong Una.

Rođendan prvog, osnivača severnokorejskog režima slavi se 15. aprila, na Dan sunca.

Te proslave su prilika za velike cvetne izložbe, kolektivne igre i uvodnike hvalospeva u državnim medijima koji, po mišljenju stručnjaka, treba da ojačaju vernost prema vlastima.

Današnji praznik se blisko pratio posle tenzija na Korejskom poluostrvu i neki posmatrači su očekivali vojnu paradu da se prikaže novo oružje vlasti.

Pjongjang je sproveo niz raketnih proba u januaru, uključujući i sa najjačom raketom ispaljenom od 1971. godine.

Vlasti su takođe upozorile da bi mogle da odustanu od moratorijuma koji su same sebi uvele na probe balističkih interkontinentalnih raketa i nuklearne probe.

Ali Severna Koreja je izgleda prekinula te probe za vreme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu možda iz poštovanja prema svom kineskom savezniku, smatraju stručnjaci. Analitičari ocenjuju da bi Pjongjang mogao da iskoristi narednu godišnjicu, 110 godina od rođenja Kim Il Sunga, 15. aprila, da izvrši probu nekog važnog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 438 idi na stranu