"Pripremaju se za rat – u toku je masovno prebacivanje stotina tona vojne tehnike"

Kijevske vlasti se pripremaju za rat u Donbasu, koncentrisale su sve borbeno gotove jedinice Oružanih snaga Ukrajine na liniji razgraničenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2022.

18:23

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

To je izjavio direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.

"Koji im je cilj? Mislim da je cilj da unište narodne republike. I sve to sa namerom da se Rusija uvuče u unutrašnji ukrajinski sukob", rekao je on u intervjuu za list "Moskovski komsomoljec".

Prema njegovim rečima, ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog nacionalisti i zapadni pokrovitelji guraju u rat.

"U toku je masovno prebacivanje stotina tona vojne tehnike i municija iz američkih baza u Evropi, iz Velike Britanije i Kanade. Povećava se kontingent savetnika i instruktora specijalnih snaga NATO-a. Čak postoje informacije o pojavi multinacionalnih odreda militanata-džihadista", upozorio je Nariškin.

S tim u vezi, naveo je da su u zonu sukoba u Donbasu stigli novinari kako bi pripremili lažne priče.

"Savet bezbednosti Ukrajine i Oružane snage te zemlje pripremaju provokacije na liniji razgraničenja u Donbasu i njihovo 'dokumentovanje' u stilu dezinformacija u vezi sa 'Belim šlemovima' u Siriji. Kontingent 'propagadnih snaga za operativno razmeštanje' zapadnih medija je višestruko povećan tamo", istakao je on.

Kako je rekao, optužbe na račun Rusije da navodno priprema invaziju na Ukrajinu su dobro izrežirana provokacija. Moskva nema takve planove, istakao je šef ruskih obaveštajaca.

"Optužbe za agresivne planove protiv Ukrajine su neosnovane. Planova za 'invaziju' nije bilo i nema ih i sve što se dešava oko toga je dobro izrežirana provokacija. Znamo njene autore i vidimo kakvim snagama i sredstvima nastavlja da se umnožava ova zlonamerna i veoma opasna laž", konstatovao je Nariškin.

Posledice sukoba, koji se može razbuktati usled aktivnosti ukrajinskih vlasti, biće teške za narode Rusije i Ukrajine, smatra on.

"Ukrajinske vlasti, koje se aktivno zalažu za vojnu avanturu, vrlo su svesne svoje sudbine nakon raspirivanja sukoba. Nije u interesu naroda Ukrajine i Rusije da se plamen rata rasplamsa. Posledice bi u svakom slučaju bile teške za sve", naglasio je.

Nariškin je dodao da ponovno uspostavljanje dobrih odnosa između Rusije i Ukrajine otežava nesposobnost dogovora kijevskog režima i političkih snaga koje su došle na vlast tokom državnog prevrata 2014.

U isto vreme, konfrontaciju na jugoistoku zemlje nazvao je glavnom pretnjom po Ukrajinu.

"Jedini put za rešavanje tog sukoba je diplomatski. To je put primene paketa mera za implementaciju Minskih sporazuma", zaključio je direktor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: