Stoltenberg: "Poštujemo odluku Srbije da ne pristupi NATO"

Brisel -- Generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Stoltenberg je rekao da NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da uđe u NATO i u tom smislu posebno istakao da NATO snažno podržava i poštuje odluku Srbije da ne uđe u Alijansu.

"To je suverena i nezavisna odluka Srbije i NATO je apsolutno poštuje, kao što uvažava odluke Švedske i Finske, koje su nam bliski partneri, ali nisu ušli u NATO", istakao je Stoltenberg za televiziju Vesti.

On je dodao da je ključna uloga NATO na KiM da podržava politički dijalog i omogući slobodno kretanje svima, ističući da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu.

Stoltenberg je rekao da Alijansa ima važnu ulogu u održavanju mira i sprečavanju sukoba, kao i pronalaženju političkog rešenja kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine, i da u tom smislu podržava EU koja pomaže u tom dijalogu.

"Ključna uloga NATO na Kosovu je da podržava politički dijalog i da obezbedi slobodu kretanja svih zajednica na Kosovu", naglasio je on.

Govoreći o prisustvu Alijanse na Balkanu, Stoltenberg je rekao da NATO ima kancelarije u Sarajevu, KFOR snage na KiM i kancelariju u Beogradu, a podsetio je da su Crna Gora i Severna Makedonija pridružile NATO, naglašavajući ulogu tog saveza na Zapadnom Balkanu u sprečavanju novih sukoba.

On je još rekao i da se njegov desetogodišnji mandat na čelu NATO završava ove godine, 1. oktobra, a da će krajem godine preuzeti dužnost guvernera Centralne banke u Norveškoj.

Stoltenberg je dodao i da izuzetno ceni svoj položaj generalnog sekretara NATO i saradnju koju je u toku mandata ostvario sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 438 idi na stranu