Upozorenje iz UN: "Severna Koreja nastavlja da razvija svoj nuklearni program"

UN stručnjaci upozorili su na kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN od strane Severne Koreje.

Izvor: Beta

Nedelja, 06.02.2022.

14:08

Upozorenje iz UN:
EPA/EFE/Mohammed Saber

"Severna Koreja nastavila je da razvija svoj nuklearni i program balističkih projektila, kao i sposobnost da proizvede delove nuklearnih uređaja kršeći rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", stoji u novom izveštaju.

U januaru je Severna Koreja ubrzala testiranja i demonstracije novih raketa kratkog i verovatno srednjeg dometa, koje koriste i balističke tehnologije i tehnologije navođenja, kao i tečna i čvrsta goriva.

U rezimeu izveštaja stručnjaci navode da je moguće da je testirana hipersonična bojeva glava za navođenje i manevarsko vozilo za ponovni ulazak.

Severna Koreja je takođe pokazala povećane sposobnosti za brzo raspoređivanje, široku mobilnost na kopnu i moru i za poboljšanje otpornosti svojih raketnih snaga.

Pjongjang koristi sajber napade na imovinu kripto valuta za finansiranje svojih programa i nastavlja da traži materijal i tehnologiju u inostranstvu za svoje oružje.

Severna Koreja je lansirala razne sisteme naoružanja tokom poslednjih meseci i zapretila da će ukinuti četvorogodišnji moratorijum na ozbiljnija testiranja oružja kao što su nuklearne eksplozije.

U januaru je zabeleženo rekordnih devet lansiranja projektila i testiranja hipersonične rakete koju razvija i rakete za lansiranja sa podmornice.

UN je prvobitno uveo sankcije Severnoj Koreji nakon njene prve nuklearne probne eksplozije 2006. godine i pooštrio ih kao odgovor na njeno dalje testiranje i sve sofisticiranije nuklearne i balističke programe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: