Zemlja EU suspendovala kovid potvrde

Litvanija je suspendovala korištenje kovid potvrda, iako zemlja stalno ima visoku stopu zaraze, piše u subotu dpa.

Izvor: Jutarnji list

Subota, 05.02.2022.

21:15

Zemlja EU suspendovala kovid potvrde
EPA/SIGNE GOLDMANN

Od subote neće biti potrebno pokazati kovid potvrdu za ulazak u restorane, trgovine, pozorišta, bioskope, muzeje i sl.

Istovremeno, ukinuta je obaveza zaposlenih u određenim zanimanjima - uključujući zdravstveni i obrazovni sektor - da se redovno testiraju.

Litvanijska je vlada donela i druge nove mere po kojima bi kupac u svakoj trgovini trebalo da ima za sebe 15 metara kvadratnih.

U restoranima i na događanjima ostaju da važe druge mjere. Obavezne maske, socijalno distanciranje i dezinfikovanje i dalje su propisani.

Ministarstvo zdravstva Litvanije navodi da su potvrde o cepljenju ili preležanju igrale važnu ulogu u suzbijanju pandemije.

Međutim, širenjem zaraznije omikron varijante rizik od zaraze postoji za cepljene i one koji su preležali, što znači da je učinkovitost kovid potvrda znatno smanjena, navodi vlada.

Vlada nije odbacila mogućnost ponovnog uvođenja kovid potvrda ako će to zahtevati situacija.

Litvanija je uvela kovid potvrde u digitalnoj formi u maju 2021, a od tada je sertifikat preuzelo više od 2 miliona ljudi barem jednom.

U Litvaniji, kao i u brojnim drugim zemljama, porastao je broj zaraženih zbog omikrona.

U zemlji s gotovo 3 miliona stanovnika zabeleženo je više od 740 hiljada slučajeva zaraze od početka pandemije te 7.900 smrtnih slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: