"Pismo kongresmena Bajdenu stiglo u pravi čas"

Povodom pisma američkih kongresmena predsedniku Džou Bajdenu poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Marinković ocenio je da je pismo stiglo u pravi čas.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Guiseppe Amoruso
Ilustracija: Shutterstock/Guiseppe Amoruso

Pročitajte još:

Američki ambasador pozdravio pismo

I to s obzirom na globalnu i regionalnu geopolitičku situaciju.

Marinković je za Kosovo onlajn rekao da je definitivno da Srbija ima sve više prijatelja u Predstavničkom domu i u Senatu američkog Kongresa, koji su veoma zainteresovani za dalji razvoj bilateralnih odnosa ali za dalju političku i ekonomsku podršku Amerike Srbiji.

On je ocenio da je pismo Bajednu poruka administraciji da bi trebalo da nastavi sa podsticanjem investicija i balansiranom politikom i pozicijom prema dijalogu Beograda i Prištine, uz pragmatičan pristup i jednak tretman prema Srbima i Albancima.

"Na kraju, kongresmeni u pismu podsećaju i na posvećenost Srbije regionalnoj stabilnosti, potrebi da se snažno podrži inicijativa Otvoreni Balkan koja je suštinski inicijativa Srbije i predsednika Aleksandra Vučića i koja je sigurno najznačajnija regionalna inicijativa u poslednjih 30 godina", rekao je Marinković.

"Stvari se odvijaju u mnogo pozitivnijem pravcu"

Predsednica organizacije SAVA u SAD Olga Ravasi izjavila je da se stvari odvijaju u mnogo pozitivnijem pravcu, da postoji podrška i demokrata i republikanaca.

A razlozi su multidimenzionalni, prokomentarisala je ona povodom <a href="https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=02&dd=04&nav_category=11&nav_id=2100423" class="text-link" target= "_blank">pisma koje je potpisalo 16 kongresmena u kojem od američkog predsednika DŽozefa Bajdena traži unapređenje saradnje sa Srbijom.</a>

Kako navodi Ravasi, "važno je osvrnuti se na sve ono što se događalo u protekle dve godine, počevši od aktiviranja srpsko-američkog rasejanja u predsedničkoj kampanji 2020. godine i celokupnom političkom procesu kao nikada do sada, te nastavak direktne komunikacije sa već izabranim predstavnicima američkog državnog aparata, kao i sa potencijalnim kandidatima za političke pozicije".

"To je nateralo obe strane (Demokrate i Republikanci) da se ozbiljno angažuju oko srpskog glasačkog tela, kao jedne uticajne i mnogobrojne zajednice, koja očigledno ima dovoljno moći da promeni ishod pojedinih značajnih tokova", istakla je Ravasi za Kosovo onlajn.

"S druge strane imamo mnogo ozbiljnije i angažovanije diplomatsko delovanje, što smatram vrlo pozitivnim razvojem situacije i očigledno je da to daje rezultate. Mislim da je sada prostor otvoren za poboljšanje naših pozicija i da je ceo diplomatski tim uz ambasadora (Marka) Ðurića preuzeo kormilo na način koji je veliko osveženje. Raduje me da se otvara jedna nova etapa ne samo srpsko-američkih odnosa, već i odnosa matice i rasejanja radi zajedničkih i ozbiljnih ciljeva", navela je Ravasi.

Kako ističe "najvažnije, mislim da je u Americi, a i na međunarodnom planu, došlo do jednog prezasićenja infantilnog ponašanja ne samo albanskog segmenta, ali i tzv. bošnjačkog, i svih onih koji uporno pokušavaju sagraditi svoj sporan, ili nepostojeći identitet na osnovu srpskih interesa i našeg nacionalnog bića, koji se sveo na laž, prevaru, propagandu, i večno izigravanje žrtve".

"U tome se vidi neozbiljnost ovih neuspelih balkanskih projekata od kojih su svi umorni. Naravno ulozi u gradnji istih su veliki, i neće se lako srušiti, jer to ruši kredibilitet njihovih mentora, ali kao što sam rekla, matirani su, i mi smo definitivno na potezu. Moramo biti svesni da jedno ovakvo pismo ne menja celokupnu politiku, ali definitivno otvara snažan manevarski prostor", zaključila je Ravasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu