Masakr u Kongu; paravojne snage ubile preko 60 izbeglica

Najmanje 60 ljudi je ubijeno u današnjem napadu paravojnih snaga CODECO na kamp za raseljena lica u pokrajini Ituri, na istoku Demokratske Republike Kongo.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.02.2022.

14:12

Masakr u Kongu; paravojne snage ubile preko 60 izbeglica
Depositphotos/Zabelin

Ovu vest je potvrdila predsednica lokalne humanitarne organizcije i jedan svedok

Oba izvora rekla su izveštaču Rojtersa da je milicija CODECO izvršila napad oko 02.00 sata po srednjeevropskom vremenu.

Pripadnici milicije CODECO ubili su tokom poslednjih nekoko godina više stotina civila u Ituriju i naterali hiljade da napuste svoje domove, navodi se u izveštajima Ujedinjenih nacija, a najnoviji napadi su bili usmereni na kampove za raseljena lica.

"Prvi put sam čuo plač dok sam još bio u krevetu. Pucnjava je odjekivala nekoliko minuta, a ja sam pobegao i potom ugledao baklje i ljude koji mole za pomoć. Shvatio sam da su pripadnici milicije CODECO upali na našu lokaciju. Izbrojali smo kasnije više od 60 mrtvih i veći broj teže povredjenih", rekao je Lokana Bale Luša, stanovnik logora.

Predsednica lokalne humanitarne grupe za oblast Bahema-Sever, Šarite Banza Bavi ocenila je da je u noćašnjem napadu ubijeno najmanje 63 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: