Pokušaj državnog udara u Gvineji Bisao; pucnji u predsedničkoj palati

Pucnjava u delu vladine palate u glavnome gradu Gvineje Bisao odjekivala je danas poslepodne.

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2022.

21:19

Pokušaj državnog udara u Gvineji Bisao; pucnji u predsedničkoj palati
Shutterstock/Bumble Dee

Organizacija zapadnoafričkih država u svom saopštenju je ove događaje nazvala pokušajem državnog udara.

"CEDEAO osuđuje ovaj pokušaj državnog udara i smatra da vojska treba da odgovara za fizički integritet predsednika Gvineje Bisao", navodi se u saopštenju Ekonomske zajednica zapadnoafričkih država.

Gvineja Bisao možda je poprište petog pokušaja državnog udara u regiji u manje od dve godine.

UN traži hitan prekid sukoba

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres zatražio je "hitan prekid" sukoba u državi Bisau i "puno poštovanje demokratskih institucija zemlje".

Razmena vatre odjekivala je poslepodne unutar palate u kojoj su predsednik Umaro Sisoko Embalo i premijer Nuno Gomes Nabiam trebali da održe vanrednu sednicu sa ministrima.

Gvineja Bisau, država od nekih dva miliona stanovnikakoja graniči sa Senegalom i Gvinejom, doživela je više državnih udara.

Otkako je stekla nezavisnost od Portugala 1974. nakon dugog rata za oslobođenje, doživjela je četiri puča, od kojih je zadnji bio 2012., te niz pokušaja puča i puno smena vlada.

Od 2014. vlasti su se obvezale na ponovnu uspostavu ustavnog poretka.

U zemlji vlada endemska korupcija i raskršće je za trgovinu kokaina između Latinske Amerike i Europe.

Od početka 2020. na vlasti je Umaro Sisoco Embalo, bivši general nakon pobede na predsedničkim izborima kojih rezultate osporava Afrička stranka nezavisnosti Gvineje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: