Đukanović potvrdio: "DPS će glasati"

Lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović potvrdio je da će ta stranka glasati za model manjinske vlade.

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2022.

15:18

Đukanović potvrdio:
EPA/EFE/Boris Pejovic

"DPS je spreman da glasa za manjinsku vladu, jer je i to bolje rešenje od katastrofalne situacije u kojoj se Crna Gora nalazi na čelu sa aktuelnom Vladom", rekao je on.

Đukanović je, u intervjuu agenciji MINA, rekao da manjinsku vladu smatra najlošijom alternativom aktuelnoj, ali, kako je naveo, u ovom trenutku ne postoji spremnost jednog broja parlamentarnih subjekata da podrže druga rešenja za izlazak iz krize.

On smatra da bi manjinska vlada trebalo da traje godinu, i da je veoma važno utvrditi prioritete kojima će se baviti u tom periodu.

Đukanović je ocenio da je aktuelna vlada neuspešna, da je demonstrirala nekompetentnost i neodgovornost prema državnim interesima na svakom konkretnom pitanju, i da se već kasni sa njenom smenom.

"Crna Gora je izgubila neke ljude koji možda nisu morali da umru, zahvaljujući lošoj politici Vlade u zaštiti života i zdravlja ljudi u uslovima pandemije koronavirusa. Takođe, izgubila je i više investitora i biznisa bez kojih nema dinamičnog ekonomskog razvoja. Izgubila je početni zamah u razvoju institucija nezavisne države Crne Gore“, rekao je Đukanović.

On je kazao da, zahvaljujući tome, Crna Gora gubi korak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

"Nažalost, kao i u mnogo ranijih istorijskih etapa, nastavljamo da gubimo vreme kao veoma dragocen resurs."

"Sve su to razlozi koji su nas opredielili da podržimo inicijativu Građanskog pokreta URA da dođe do izglasavanja nepoverenja Vladi a, naravno, kazali smo da ćemo nakon toga sesti sa svima koji su zainteresovani da razgovaramo o tome kako bi trebala izgledati nova vlada“, naveo je Đukanović.

On je istakao da u DPS-u smatraju da bi najbolje bilo ići na prevremene parlamentarne izbore.

"Najodgovornije i najpoštenije je vratiti mandat građanima, da oni odluče kome će poveriti upravljanje izvršnom vlašću i državnom politikom", kazao je Đukanović.

Kako je naveo, u ovom trenutku postoji dosta skepse kod značajnog broja parlamentarnih subjekata oko takvog scenarija izlaska iz krize.

Ako je već tako, smatra Đukanović, sledeće racionalno rešenje može biti formiranje političke vlade, čija bi politička baza bila nova proširena parlamentarna većina koja artikuliše građansku i proevropsku politiku države.

"Smatramo da bi svi subjekti koji se nalaze na toj političkoj platformi trebalo da daju svoje najbolje potencijale za formiranje vlade, jer će ona biti na veoma ozbiljnom iskušenju“, pojasnio je Đukanović.

On je kazao da, ipak, jedan broj parlamentarnih partija koje će verovatno glasati za smenu aktuelne vlade nije spreman da podrži takvu ideju političke, te da preferiraju izbor manjinske Vlade.

"Manjinsku vladu smatramo najlošijom alternativom aktuelnoj, i postavljamo pitanje za sve – moramo li iz lepeze alternativa baš da izaberemo najlošiju", rekao je Đukanović.

On smatra da se manjinskom vladom nepotrebno sužava ionako nedostatna baza iz koje će se selektovati kadar za njen sastav.

"Ako ne postoji spremnost svih partnera da podrže neki od ova dva, prema nama superiorna scenarija, onda će DPS, verujem, podržati i manjinsku Vladu zato što je i ona rešenje za katastrofalnu i ponižavajuću situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora predvođena Vladom premijera Krivokapića”, poručio je Đukanović.

Na pitanje da li je bilo razgovora u vezi sa formiranjem manjinske vlade, Đukanović je odgovorio da oni za sada nisu zvanično vođeni.

Prema njegovim rečima, za DPS nije presudno pitanje da li će učestvovati u manjinskoj vladi.

"Vidjeli ste tokom ovih 17 meseci da je DPS dokazao da se državnom politikom odgovorno možete baviti, ne samo iz vlasti, nego i iz opozicije“, kazao je Đukanović.

On je dodao da o manjinskoj vladi i njenim ciljevima sa svim zainteresovanim treba razgovarati nakon epiloga inicijative za smenu Vlade 4. februara.

"Crnoj Gori treba još političke i društvene emancipacije, dostizanja novih nivoa demokratske i kulture odgovornosti, da bi se smeli osloniti da će manjinska Vlada trajati i da će obezbijediti stabilnost i efikasnost“, rekao Đukanović.

On smatra da bi eventualna manjinska vlada mogla da traje godinu i da se u tom roku mogu obaviti određeni poslovi.

Za DPS, kako je naveo, presudno je važno šta bi bili politički i razvojni prioriteti tokom njenog mandata.

"To je tema o kojoj želimo da razgovaramo sa svim političkim subjektima koje će okupiti inicijativa za formiranje manjinske vlade, ako to ostane prioritetni scenario i poslije 4. februara", poručio je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: