Ameriku napušta 27 zaposlenih u ruskoj ambasadi

Ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov rekao je da će 27 zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji napustiti SAD do 30. januara, a još 28 do kraja juna.

Izvor: Sputnjik

Petak, 28.01.2022.

18:33

Ameriku napušta 27 zaposlenih u ruskoj ambasadi
Ilustracija: Shutterstock/Evgenia Parajanian

"U septembru prošle godine Amerikanci su nam predali spisak od 55 zaposlenih koji tokom 2022. godine treba da odu iz Amerike u dve faze. Do 30. januara zemlju treba da napusti 27 zaposlenih a do 30. juna još njih 28. Sa današnjim danom iz prve grupe već su otišla 23, a 29. januara će u domovinu stići još četvoro“, naveo je ambasador.

Iako su tada u Stejt departmentu rekli da se ne radi o proterivanju ili o kaznenim merama i da će Rusija moći da postavi druge diplomate umesto onih koji odu, Antonov je rekao da Vašington namerno izvrće činjenice.

Nakon ovog čina u ruskoj ambasadi će ostati još 184 zaposlena, uključujući diplomate i administrativno-tehnički personal.

Kako je dodao ambasador, Moskva ima pravo da uzvrati istom merom, prenosi "Sputnjik".

Antonov je pre dva dana rekao i da je Stejt department pokrenuo pitanje i njegovog odlaska iz Vašingtona u slučaju da Rusija ne izda vizu američkom ambasadoru u Moskvi.

Tokom poslednjih susreta u Stejt departmentu saradnicima ambasade je jasno stavljeno do znanja da će ruski ambasador morati da napusti zemlju u aprilu ako Moskva ne ispuni niz zahteva SAD po pitanju viza za članove obezbeđenja američkog ambasadora u Rusiji, rekao je on novinarima.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da su takvi nagoveštaji američke strane "ozbiljna pretnja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: