Afroamerikanka – Bajdenova kandidatkinja za Vrhovni sud

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će nominovati novog sudiju Vrhovnog suda, nakon što je liberalni sudija Stiven Brejer najavio da odlazi u penziju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Predsednik SAD se obavezao da će njegova kandidatkinja biti Afroamerikanka - što bi bilo prvi put u istoriji da žena crnkinja zauzima tako visoku poziciju u sudu, piše Glas Amerike.

VOA navodi imena šest sudija koje bi mogle da budu kandidatkinje za mesto u Vrhovnom sudu.

Bajden je prošle godine sudiju Ketandži Braun Džekson (51) imenovao u Apelacioni sud Distrikta Kolumbija, što je bio korak ka potecijalnoj nominaciji za Vrhovni sud.

Sudija Leondra Kuger (45) bila je članica Vrhovnog suda Kalifornije od 2014.

Sudija Džej Mišel Čajlds vec je federalna okružna sudija u Severnoj Karolini, a Bajden je već nominovao da bude sudija Apelacionog suda Distrikta Kolumbija.

Dugododišnja zastupnica klijenata sa niskim primanjima, Džekson Akjumi je nominovana da bude sudija Sedmog apelacionog suda SAD u Čikagu.

Sudija Junis Li je takode radila kao branilac onih koji ne mogu da priušte pravnu pomoc, a Bajden je nominovao za sudiju Drugog apelacionog suda u Njujorku.

Sudija Šerilin Ajfil je poznata zastupnica u slucajevima građanskih prava, i vodi fond za pravnu odbranu i obrazovanje Nacionalnog udruženja za unapredenje prava drugih rasa (NAACP).

VOA napominje da koja god od njih bude izabrana, ne može da promeni trenutnu većinu u Vrhovnom sudu, gde sada šest mesta zauzimaju konzervativne, a tri mesta liberalne sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu