Skandal u američkoj mornarici – komandant sve priznao

Bivši komandant američke mornarice Stiven Šed izjasnio se krivim po optužbi da je od kompanije "Glen difens marin Azija" primio mito i usluge prostitucije.

Izvor: RTS
Podeli
Shutterstock/cla78
Shutterstock/cla78

Fijasko američke mornarice – brod ne može da odbrani ni sebe FOTO

On je to dobio u zamenu za odavanje državne tajne.

Tužba je deo slučaja poznatog kao "Debeli Leonard", nazvanog po uticajnom malezijskom preduzetniku Leonardu Glenu Frensisu. Na jednoj od zabava popijene su sve zalihe "dom perinjona".

Stiven Šed se izjasnio krivim po dve optužbe za podmićivanje na sudu u San Dijegu.

Tužba je deo slučaja poznatog kao "Debeli Leonard", nazvanog po uticajnom malezijskom preduzetniku odbrambene industrije Leonardu Glenu Frensisu, koji navodno podmićuje visoke mornaričke zvaničnike uslugama prostitucije, koncertima Ledi Gage i ulaznicama za gledanje filma Kralj lavova.

Leonard Glen Frensis, koji je osnovao singapursku kompaniju "Glen difens marin Azija" (GDMA), uhapšen je 2013. u Kaliforniji.

Šed je rekao da je zajedno sa osam drugih pripadnika mornarice od GDMA "primio više od 250.000 dolara u vidu obroka, zabave, putnih i hotelskih troškova, poklona, gotovine i usluga prostitutki".

Kompanija je godinama pružala pomoćne usluge brodovima 7. američke flote, navodi Ministarstvo pravde.

Frensis se izjasnio krivim za davanje mita i optužbe za zaveru 2015. godine i od tada je ostao u zatvoru i kućnom pritvoru. Čeka se izricanje presude u njegovom slučaju.

Odavanje tajni o kretanju brodova

Novi blam američke vojske – "nevidljivi" avioni

Stiven Šed, koga je federalna porota optužila u martu 2017. godiner, zajedno sa osam drugih pripadnika mornarice, treća je osoba koja se izjasnila krivim uoči suđenja.

Između 2006. i 2008. godine, Šed je radio u odseku za politiku i planiranje flote u Južnoj Aziji.

Bio je odgovoran za identifikaciju luka koje bi mornarički brodovi posećivali.

Šed je priznao da je zajedno sa drugim optuženima u tom slučaju davao rasporede pomorskih kretanja i lobirao u ime GDMA kod drugih pomorskih zvaničnika, preneo je Bi-Bi-Si.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je optuženi znao da će to dovesti do toga da služba plati potraživanja GDMA.

Dom perinjon i "razularene zabave"

Tužioci su naveli da je na osnovu informacija koje su dali Šed i drugi, GDMA uspela da dobije ugovore i da naplati mornarici 35 miliona dolara za usluge korišćenje tegljača, obezbeđenje i uklanjanje otpada sa brodova.

U optužnici se navodi da je Šed bio jedan od učesnika "razularene višednevne zabave, sa rotirajućim vrteškom na kojoj su stajale prostitutke, koja je plaćena 50.000 dolara, tokom koje su popili sav šampanjac ‘dom perignjon‘ dostupan u Šangri-La" u Manili na Filipinima 2008. godini.

"Optuženi je priznao da je bio jedan od mnogih čija je odanost prešla sa mornarice na Leonarda Frensisa. Odricanje od dužnosti optuženog prema mornarici i Sjedinjenim Američkim Državama ima teške posledice", rekao je američki tužilac Rendi Grosman, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Direktor američke pomorske službe za kriminalističke istrage (NCIS) Omar Lopez rekao je da je Šed "zloupotrebio položaj na visokom nivou u mornarici tako što je nezakonito primao raskošne poklone od Francisa u zamenu za odavanje poverljivog rasporeda spiska brojnih brodova, specifičnih luka i datuma za posete daleko pre poseta brodu."

Federalni sud u Kaliforniji trebalo bi da donese presudu 21. jula.

Suđenje preostalim pomorskim zvaničnicima u tom slučaju počinje 28. februara.

Ukupno se do sada 28 od 34 pomorska službenika, izvođača radova i zaposlenih u GDMA izjasnilo krivim u tom slučaju, zajedno sa još dvojicom oficira 7. flote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu