Tri elitne ukrajinske jedinice kreću ka Donbasu?

Generalštab ukrajinske vojske planira ofanzivu na Donbas, uz uputstva američkih savetnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov
Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

Satelit otkrio šta radi Rusija – objavljeni snimci sa granice VIDEO/FOTO

To kaže zamenik šefa milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine planira da uskoro rasporedi još tri brigade u zonu sukoba na istoku zemlje – 72. odvojenu mehanizovanu, 10. posebnu brdsko-jurišnu i 80. vazdušno-jurišnu brigadu, koje se trenutno smatraju najborbenijim i najspremnijim za izvođenje ofanzivnih akcija, rekao je on, a prenose RIA Novosti.

Objasnio je i da je, prema informacijama kojima raspolaže Narodna milicija DNR, rukovodstvu "Ukrajinske železnice" Ministarstvo odbrane Ukrajine naložilo da od 3. do 10. februara spremi vozove za prevoz naoružanja, vojne opreme i ljudstva ovih brigada.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je navelo da je Kijev poslao polovinu celokupnog osoblja oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donbasa. Moskva je izrazila zabrinutost zbog prebacivanja vojne opreme iz zemalja NATO-a na ruske granice i povećanja broja zapadnih instruktora u Donbasu, navode Novosti.

On je dodao da oružane snage ukrajinske vojske planiraju da pošalju u zonu konflikta još tri brigade, koje se smatraju borbeno najspremnijim i sposobnim da sprovedu glavne udare.

Narodna milicija, kaže Basurin, ima dokaz da je Ukrajinskim železnicama naređeno da obezbede vozove za transport vojne opreme i vonika iz brigada, od stanice Belaja Cerkov, Kolomjia i Ljvov, u periodu od 3. do 10. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu