Eskobar i Lajčak stižu s novim predlogom; Šta kaže Vlada Srbije?

Uoči posete Prištini i Beogradu specijalnih predstavnika SAD i EU, u javnosti se govori o nekim novim modelima Zajednice srpskih opština.

Izvor: RSE, Kosovo online
Podeli
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

To je za lokalne medije 26. januara pomenuo ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer, ali druge detalje nije izneo.

"Postoje modeli za koje mislimo da mogu da funkcionišu i ohrabrili smo Vladu Kosova da razmotri te modele i razmotri to pitanje", rekao je Hovenijer.

Iz Vlade Kosova ne odgovaraju na upite Radija Slobodna Evropa da li im je neko do sada predstavio eventualne nove modele Zajednice. Istovremeno, u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije podvlače da je "jedini model postojanja Zajednice srpskih opština, onako kako je dogovoren i potpisan od strane Beograda, Prištine i EU".

Premijer Kosova Aljbin Kurti je formiranje Zajednice srpskih opština u nekoliko navrata poredio sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini, uz ocenu da neće dozvoliti njeno formiranje sa izvršnim ovlašćenjima jer bi to dovelo do "nefunkcionalnosti zemlje".

Šta kažu u Vladi Srbije?

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije nije precizno odgovoreno na pitanje RSE da li su predstavljeni novi modeli formiranja ZSO. Umesto toga navodi se da se, u do sada postignutim Briselskim sporazumima o formiranju Zajednice, "nalazi jedini model postojanja ZSO, onako kako je dogovoren i potpisan od strane Beograda, Prištine i EU".

"A Beograd se čvrsto drži opšteg međunarodnog principa 'Pacta sunt servanda' (dogovori se trebaju poštovati)", podvlače u pisanom odgovoru iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije. Dodaje se da je pitanje formiranja ZSO u potpunosti definisano sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

"Reč je o prvih šest tačaka Briselskog sporazuma i 22 odredbe 'Opštih principa' kojima je jasno definisano postojanje strukture, ciljeva, izvršnih ovlašćenja, kao i nadležnosti Zajednice srpskih opština", navode dalje.

Iz Vlade Srbije podsećaju i da je Upravljački tim za izradu Statuta Zajednice, na osnovu odobrenja EU, izradio Statut u skladu sa tačkom 21. sporazuma pod nazivom "Zajednica opština sa srpskom većinom - Opšti principi/ključni elementi".

Upravljački tim je, precizira se, rad na Nacrtu Statuta završio u propisanom roku od četiri meseca. Potom je 9. avgusta 2018. i zvanično izvestio EU da je završio posao. U skladu sa pomenutim članom 21. "Opštih principa", nacrt Statuta je trebalo potom da bude predstavljen dijalogu na visokom političkom nivou u Briselu.

"Međutim, taj sastanak, koji treba da sazove Brisel, a na kojem jedino može da bude prezentovan nacrt Statuta - nije sazvan ni održan".

O čemu će se pričati sa Eskobarom i Lajčakom?

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković, navodi da će, prema njegovim izvorima sa Kosova i iz Srbije, modele Zajednice opština sa srpskom većinom vlastima u Prištini i Beogradu predstaviti Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar i EU Miroslav Lajčak.

Ranije je kancelarija Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju potvrdila da će njih dvojica boraviti na Kosovu i u Srbiji od 30. januara do 4. februara. Kako je navedeno cilj njihove posete je da podstaknu lidere u Prištini i Beogradu da normalizuju odnose kroz dijalog.

"Njih dvojica će predstaviti nekoliko modaliteta, koji će biti prihvatljivi i za američke i za evropske institucije model Zajednice, a nakon toga je na obe strane da li će to prihvatiti ili ne", rekao je Radaković za RSE.

Radaković podvlači da je osnivanje Zajednice dozvoljeno zakonima Kosova i da se tako nešto spominje i u Ahtisarijevom planu, dokumentu na osnovu kog je Kosovo 2008. proglasilo nezavisnost i izradilo Ustav.

Prema njegovoj oceni, u albanskoj javnosti se stvorila pogrešna slika da ta Zajednica može da bude štetna po Kosovo i da može postati nova Republika Srpska.

"To je i cilj Eskobara i Lajčaka, da objasne da to nije ideja (stvaranje Republike Srpske) zato je i američki ambasador (na Kosovu Džefri Hovenijer) pričao da na Kosovu ne može i ne sme biti nova Republika Srpska. Ali, treba poštovati prava (zajednica) kao što to piše u Ahtisarijevom planu ali i u zakonima Kosova, pre svega u zakonu o lokalnoj samoupravi", navodi on.

Radaković kaže i da je pročitao nekoliko verzija nacrta statuta Zajednice ali da će u narednom periodu verovatno biti izrađen i novi, na osnovu novog modela Zajednice koja će biti predstavljena.

"Oni donose jedan novi paket koji će možda biti primamljiviji Kosovu, Kurtiju konkretno, nego što je to bilo do sada", kaže Radaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu