Milanović uputio kritike Izetbegoviću i Džaferoviću

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović prokomentarisao je političku situaciju u BiH.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2022.

20:59

Milanović uputio kritike Izetbegoviću i Džaferoviću
EPA-EFE/ DANIEL NOVOTNY

On je posbeno kritikovao bošnjačke lidere Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića.

Milanović je optužio "sarajevsku čaršiju" da opstruiše pregovore o izmjenama Izbornog zakona u Neumu.

"Ja to pratim detaljno. Ako im mi ne pomognemo, ako se ne izborimo za njih u EU, oni će biti svedeni ne na status nacionalne manjine, nego na status otirača, neće ih biti. Za to su krivi oni koji to dopuštaju i ništa ne poduzimaju. To je vlada na čelu s Plenkovićem. Ne rade ništa, preplaše se i pobjegnu. Jedina linija obrane vitalnih intersa je hrvatska većina u Domu naroda. Dok mi razgovaramo, u Neumu to nisu pregovori", kazao je.

Čaršija radi sve da se opstruišu pregovori, to su pregovori s figom u džepu, rekao je o Izetbegoviću i Džeferoviću.

"Ja sam jedini hrvatski političar koji je kad je BiH u pitanju bio na obe obale. Ja znam i jedno i drugo. Vidim sve. Pokušava ih se pokrasti, oduzeti mehanizam odlučivanja. Republika Srpska je činjenica. To plašenje RS i separacijom podseća na neki način na rusku invaziju Ukrajine. Bez Hrvata nema BiH. Taj status se određuje unutar Federacije, Jedina linija obrane vitalnih intersa je hrvatska većina u Domu naroda. Dok mi razgovaramo, u Neumu to nisu pregovori", rekao je. O Ukrajini i Rusiji

"Završila je i vlada na toj ekstremističkoj stranici. Jer navodno ima bliske odnose sa Rusijom, Grlić Radman je bio u Moskvi. On je pozvao Putina u Hrvatsku", rekao je Plenković.

Očekujem da Ukrajine te ekstremiste dovedu u red. Ja se ne bojim, rekao je.

"Ja nisam ukrajinski neprijatelj niti ruski prijatelj. Ja nisam pretjerao. U reportima EU piše da je Ukrajina korumpirana. Mi smo drugi najgori. Ukrajina ima problem, moraju ga početi rješavati. Oni imaju separatiste, moraju to rješavati. A ne ići u konfrotacije sa silom kao Rusija. Ko ih na to navodi, to je šarlatan", rekao je.

"Plenković se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik. Ja nisam slizan s Rusima, nisam nikad bio tamo službeno. Ove sedmice sam proruski, nekidan sam bio proamerički, vidite kako se to mijenja", kaže.

"Ukrajina slavi heroje iz Drugog svjetskog rata koji su koljači Jevreja, to oni slave", kazao je.

Kako navodi, "ti ljudi su jednako loši ili gori od Pavelića. Imamo problem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: